8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Groningen neemt afscheid van blackface: Only Sooty Piet dit jaar

- Advertisement -


Met rapportage door Byron Mühlberg.

Groningen werd de nieuwste grote stad die wegging van de blackface-verschijning van Sinterklaas-helper Zwarte Piet, met een aankondiging op woensdag dat het Sinterklaas-aankomstfeest van de stad dit jaar alleen acteurs zal bevatten met roetuitstrijkjes op hun gezicht, of helemaal geen make-up. Amsterdam nam als eerste die beslissing in 2016 en Rotterdam nam het volgende jaar dezelfde positie in. Haarlem en Hilversum volgden in de jaren daarna.

‘De gemeente dringt aan op een andere vertolking van de Aankomst. Net als de organisatoren streven we naar een feest voor iedereen’, zei de gemeente hierover.

Dat was in 2018 niet het geval, toen protestgroep Kick Out Zwarte Piet in Groningen werd aangevallen door mensen die vermoedelijk een bende voetbalhooligans waren. De demonstraties van de activistengroep in verschillende steden werden dat jaar met geweld onderbroken en in 2019 werd de groep in heel Nederland meerdere aanslagen gepleegd, waaronder een poging tot brandstichting terwijl ze deelnamen aan een strategievergadering.

De afgelopen tien jaar is de roep om een ​​einde te maken aan de blackface-uitstraling van Zwarte Piet steeds luider geworden. Terwijl supporters zeggen dat het personage leuk is voor kinderen en bedoeld is om eruit te zien alsof hij net door een schoorsteen is geklommen, beschouwen tegenstanders het als een racistische weergave van gekleurde mensen. Het bekende personage wordt in Nederland geportretteerd met een look die vaak bestaat uit een chocoladebruin geverfd gezicht, zwarte pruik met krullen, rood geverfde lippen en oorringen.

Dit is vergelijkbaar met hoe Zwarte Piet werd geïllustreerd in “Sint Nikolaas en zijn knecht”, wat zich vertaalt naar “Sinterklaas en zijn dienaar”, een boek van Jan Schenkman uit 1850. Voor zijn boek liet Schenkman het personage meer op een Moors lijken slaaf, en niet iemand wiens huid bezaaid was met roet en as.

‘Wij vinden het belangrijk dat niemand de figuur van Zwarte Piet als kwetsend ziet’, vertelde wethouder Glimina Chakor van GroenLinks aan RTV Noord. “Vanaf dit jaar zijn er dus alleen nog ‘Natural Piet’ en ‘Sooty Piet.'”

De beslissing is genomen na overleg met de Koninklijke Vereniging voor Populair Amusement (KVVV), die het evenement jaarlijks organiseert. Vorig jaar kwam tweederde van de Zwarte Piet-acteurs met blackface op het evenement, terwijl slechts een derde vlekken had, aldus lokale nieuwsdienst RTV Noord.

‘Ik hoop dat deze beslissing toekomstige demonstraties verhindert, en ik neem aan dat bepaalde activistische groepen er niet meer zullen zijn’, zei Chakor.

Sinterklaas komt op 21 november aan in Groningen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws