6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Haagse oppositie noemt ineenstorting van coalitie de “enige logische beslissing”

- Advertisement -


De ineenstorting van de Den Haag coalitie van Groep de Mos / Hart voor Den Haag (GDM), VVD, D66 en GroenLinks te midden van een corruptieschandaal was volgens de oppositiepartijen in de stad “de enige logische en juiste beslissing”. . Tijdens een debat op woensdag nam de gemeenteraad een motie van wantrouwen aan tegen GDM-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, die ervan worden verdacht steekpenningen te accepteren voor het verlenen van vergunningen.

Eerder op woensdag zeiden ook de VVD, D66 en GroenLinks dat ze geen vertrouwen meer hadden in GDM, waardoor de coalitie instortte. Op verzoek van burgemeester Pauline Krikke zijn dinsdag de Mos en Geurnaoui tijdelijk afgetreden. De drie voormalige coalitiepartijen hebben de motie van wantrouwen tegen De Mos en Geurnaoui woensdagavond tijdens een gemeenteraadsdebat ingediend, voor het geval ze weigeren definitief af te treden, meldt NU.nl.

Burgemeester Krikke zei dat de VVD – haar eigen partij – waarschijnlijk zou proberen een nieuwe coalitie te vormen. In een gezamenlijke verklaring zeiden de VVD, D66 en GroenLinks dat er na het vormen van een nieuwe coalitie “veel moet gebeuren aan een stabiel stadsbestuur dat kan rekenen op een meerderheid in de Haagse gemeenteraad”. In principe kan er een coalitie worden gevormd met minderheidszetels in de gemeenteraad, maar daarvoor is steun van de oppositiepartijen nodig.

Volgens de regeringswebsite van Den Haag had de coalitie 26 van de 45 zetels van de gemeenteraad. Daarvan vertegenwoordigt GDM acht, de VVD zeven, D66 zes en GroenLinks vijf.

De oppositiepartijen begrijpen de ineenstorting van de coalitie door de beschuldigingen tegen De Mos en Geurnaoui, zeiden ze tegen Omroep West. Een GDM-gemeenteraadslid is ook verdachte in de zaak. PvdA-leider Martijn Balser noemde het “de enige juiste beslissing”. Haagse Stadspartij-leider Joris Wijsmuller noemde het een “onvermijdelijke” beslissing. “Het is goed dat de beslissing snel is genomen. Nu kunnen we verder op een schone lei”, zei hij tegen de omroeporganisatie.

“Het is logisch dat nu de coalitie valt en de PvdD wil dat er snel een scout wordt aangesteld”, aldus PvdD-leider Robert Barker. NIDA-leider Adeel Mahmood noemde het ook goed dat de beslissing snel was genomen. NIDA wil dat er een gemeentelijk onderzoek wordt gestart naar corruptie en wanbeleid, zodat het vertrouwen in de Haagse politiek kan worden hersteld.

“De enige logische en juiste beslissing, hoe dramatisch ook”, zegt Pieter Grinwis van ChristenUnie / SGP. “Elke Haagse inwoner moet zonder enige twijfel kunnen rekenen op een eerlijk en betrouwbaar stadsbestuur. Nu is het tijd voor reflectie en stappen naar een hernieuwde coalitie van stabiele meerderheid.”

De PVV vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, aldus PVV-leider in Den Haag Sebastian Kruis, aldus de omroep. ‘Ik denk dat de VVD echt de laatste is die een integriteitskwestie mag aankaarten. Het is een vreselijke politieke regeling van de oprichting van een politieke partij in Den Haag. De burgemeester moet nieuwe verkiezingen voorstellen. Ik vind dat het niet moet zorgde ervoor dat een politieke partij op zo’n manier het zwijgen werd opgelegd. ‘

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws