6.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Handel in lichamen: lichaamsdonatie aan de wetenschap wordt gepromoot als goedkoop uitvaartalternatief

- Advertisement -


RISE Labs – de eerste zogenaamde bodybroker van Nederland – promoot de schenking van iemands lichaam aan de wetenschap na overlijden als een “goedkoop alternatief voor een begrafenis” die “uw familieleden bespaart”. Deze lichaamsmakelaar, die handelt in de lichaamsdelen van mensen die na de dood hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap, opereert in een juridisch grijs gebied in Nederland, meldt Nieuwsuur op basis van eigen onderzoek.

Uit het onderzoek van Nieuwsuur bleek dat tientallen mensen in Nederland zich sinds begin vorig jaar hebben aangemeld bij RISE Labs en dat er daadwerkelijk vier lichamen zijn gedoneerd. De lichamen werden opgeslagen in een mortuarium op Schiphol, waarna ze elders werden ontleed en de lichaamsdelen werden opgeslagen of verkocht.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vertelde het nieuwsprogramma dat RISE Labs samenwerkt met universiteiten, producenten van medische apparatuur en farmaceutische bedrijven in binnen- en buitenland. Uit navraag bij Nederlandse universiteiten bleek dat ze niet met RISE Labs werken, wat betekent dat de jongensdelen volgens het programma waarschijnlijk zijn verkocht aan bedrijven of universiteiten in het buitenland.

Nederland heeft nog geen duidelijke juridische kaders voor de verkoop van gedoneerde lichamen, zegt Britta van Beers, hoogleraar recht, ethiek en biotechnologie, tegen Nieuwsuur. ‘Over het algemeen is het niet toegestaan ​​om geld te verdienen aan het menselijk lichaam. Dat lijkt mij van toepassing op lijken. Alleen in Nederland is dat niet specifiek vastgelegd.’

Nederland heeft wel een duidelijk verbod op het aanbieden van geld voor het doneren van een lichaam. Dus de manier waarop RISE Labs adverteert, kan een probleem zijn, zei Van Beers. “De lichaamsdonatie wordt aangeboden als budgetoptie. Dus: als je je lichaam schenkt, is dat niet alleen goed voor de wetenschap maar ook voor je portemonnee. Daarmee verlegt het bedrijf echt de grenzen van de wet, dat kan eigenlijk niet verdedigd in Nederland. “

Minister De Jonge vertelde Nieuwsuur dat hij het acceptabel vindt dat er winst wordt gemaakt ‘omdat dit leidt tot vooruitgang in onze zorg’. Hij werkt echter aan een nieuwe wet om duidelijk te maken wat wel en niet mag. In reactie op de reclamekeuze van RISE Lab zei hij dat hij de mogelijkheden onderzoekt om “uitdrukkingen die gericht zijn op het stimuleren van lichaamsdonatie te verbieden en de indruk te wekken dat het doneren van de overledene een kostenbesparing of ander financieel voordeel kan opleveren”.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws