4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Heeft er niet op aangedrongen om meer te focussen op een gezonde levensstijl bij coronaviruspreventie

- Advertisement -


Bij de aanpak van het coronavirus moet de overheid niet alleen kijken naar beschikbare ziekenhuisbedden, maar ook naar een gezondere levensstijl, aldus onderzoekers van TNO en Leids Universitair Medisch Centrum in een door verschillende ziekenhuizen en wetenschappers ondertekend document. Een gezonde levensstijl is belangrijk om complicaties door een virusinfectie te voorkomen en er moet meer aandacht en geld worden besteed aan het promoten hiervan om de schade van een tweede of derde coronavirusgolf te beperken, aldus Trouw.

De exacte invloed van een gezond voedingspatroon, voldoende beweging en voldoende slaap op een Covid-19-infectie is nog niet duidelijk. Maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat een ongezonde levensstijl effect heeft op het coronavirus. Veel in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-patiënten onder de 70 jaar kwamen in het ziekenhuis of op de intensive care terecht vanwege andere gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Veel van deze aandoeningen kunnen worden voorkomen door veranderingen in levensstijl.

Obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verstoren de stofwisseling, legden de onderzoekers uit in het document dat naar de overheid is gestuurd. Als het metabolisme gedurende lange tijd wordt verstoord, veroorzaakt het chronische ontstekingen, waardoor het immuunsysteem onder druk komt te staan ​​en zich vervolgens niet kan concentreren op het aanvallen van virussen zoals het coronavirus. ‘Vergelijk het met een elastiek dat constant onder spanning staat; het kan niet verder uitrekken als er meer druk op wordt uitgeoefend’, aldus de onderzoekers.

Ze vinden het daarom belangrijk dat de overheid zich inzet en geld steekt in het bevorderen van een gezondere leefstijl voor Nederlanders. Het document is ondertekend door TNO, Leiden UMC, Vereniging Arts & Leefstijl, AMC, Radboud UMC, Menzis en het kenniscentrum voor sport en bewegen Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws