7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Heropen sekswerk, carnaval niet zonder betere contactopsporing: RIVM

- Advertisement -


Nu de oproepen luider worden om de versoepeling van Covid-19-beperkingen voor meer bedrijven, zoals carnaval en de sekswerkindustrie, te vergemakkelijken, stelt het RIVM dat er een limiet is aan de hoeveelheid activiteiten die het kabinet zou moeten toestaan. RIVM-directeur Jaap van Dissel en expert in ziektemodellering Jacco Wallinga hebben zaterdag in een interview met de publieke omroep NOS uitgelegd dat effectieve opsporing nodig is om te bepalen hoe dergelijke activiteiten zich de komende maanden zullen ontplooien.

‘Op een gegeven moment bevind je je in een situatie waarin je zegt: je kon niet verder ontspannen’, legt Wallinga uit. Dat punt is volgens hem al nabij. ‘Wat we tot nu toe hebben gezien en berekend, zeggen we nu dat de ruimte bijna op is [for easing restrictions]. De maatregelen zijn één voor één versoepeld en de ruimte wordt steeds kleiner ‘, voegde hij eraan toe.

Hoewel de RIVM-experts van mening zijn dat versoepeling van beperkingen op grote evenementen in de toekomst wel degelijk haalbaar zou kunnen zijn, zou het rekenen op wijdverbreide mogelijkheden voor het traceren van contacten en het gebruik van mobiele apps. “Als die app er niet is, zal het moeilijker zijn. Zoiets heb je echt nodig om de ziekte bij evenementen te kunnen verspreiden. Daarom zit die versoepeling helemaal achterin”, aldus Wallinga.

De opmerkingen van de gezondheidswerkers komen omdat veel activiteiten, waaronder sekswerk, moeite hebben om het hoofd boven water te houden als gevolg van de beperkingen op het bedrijfsleven tot september. In een poging om de industrie weer op de been te helpen, heeft een groep organisaties die sekswerkers vertegenwoordigen op vrijdag hygiëneprotocollen ingediend waarin maatregelen zijn vastgelegd om de veiligheid op de werkplek te waarborgen.

Evenzo reden de carnavalsoperators, uit protest tegen het verbod van het Nederlandse carnavalsseizoen op donderdag, tientallen vrachtwagens langs de snelweg A12 naar Den Haag, waardoor verkeersproblemen in beide richtingen ontstonden die het grootste deel van de ochtend aanhielden.

De RIVM-hoofden voegden eraan toe dat zodra 1 september arriveert en alle industrieën effectief zijn heropend in Nederland, nieuwe potentiële uitbraken in de gaten moeten worden gehouden om met de nodige snelheid te kunnen reageren. ‘Een van de uitgangspunten is het optimaliseren van bron- en contactonderzoek. Dat geeft ruimte [for further easing]’, zei Van Dissel.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws