6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Het antifraudesysteem van de regering is een inbreuk op de privacy van burgers, de rechter

- Advertisement -


De huidige wetgeving die het anti-fraudeprogramma System Risk Indication (SyRI) van de overheid regelt, moet worden geschrapt, oordeelde de rechtbank in Den Haag woensdag. De Wet tot uitvoering van arbeid en inkomen, die het gebruik van SyRI regelt, is in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens. Het toezicht is moeilijk en respecteert de privacy van burgers onvoldoende, oordeelt de rechtbank, meldt de NOS.

SyRI wordt gebruikt om fraude met de sociale zekerheid te voorkomen en te bestrijden. Dat is in het belang van het economisch welzijn, zei de rechter, omdat fraude de solidariteit en het draagvlak voor de staat schaadt. Maar, voegde de rechter toe, hier is er geen “eerlijk evenwicht” tussen het sociale belang en de schending van de privacy, zoals vereist door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De wetgeving is onvoldoende duidelijk en controleerbaar. Er is geen transparantie over hoe gegevens worden verwerkt en geanalyseerd. Dat kan ‘onbedoeld’ leiden tot ‘discriminerende en / of stigmatiserende effecten’, aldus de rechter.

De rechtbank zei dat de staat zeker nieuwe technologische mogelijkheden moet benutten om fraude te voorkomen en te bestrijden, maar dat hij het juiste evenwicht moet vinden tussen de voordelen van deze technologische vooruitgang en het recht van burgers op privacy.

SyRI is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken. De rechtszaak daartegen is aangespannen door de advocatencommissie mensenrechten NJCM, het Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First en Stichting KDVP.

Deze rechtszaak was aanleiding voor regeringspartij D66 om voor te stellen om het gebruik van “verreikende” algoritmen en gezichtsherkenningstechnologie binnen de overheid te reguleren. En dat totdat technologieën zijn vastgesteld, deze technologieën – inclusief SyRI – niet mogen worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws