1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Het geheime programma van Uber verborg bewijsmateriaal voor Nederlandse onderzoekers: Report

- Advertisement -


Alternatief taxiplatform Uber gebruikt een geheim computerprogramma om de toegang tot zijn systemen te blokkeren wanneer de autoriteiten hun kantoren binnenvielen voor een inspectie. Zo werd belangrijke informatie jarenlang voor de autoriteiten verborgen gehouden, aldus persbureau Bloomberg.

Omroep NOS meldt dat het systeem, genaamd Ripley, in 2015 en 2016 werd gebruikt op het internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Andere plaatsen waar naar verluidt is gerapporteerd, zijn Brussel, Parijs, Hong Kong en Montreal. Medewerkers hadden de instructies ontvangen om een ​​speciaal nummer te bellen op het hoofdkantoor in San Francisco wanneer er een inspectie plaatsvond, zei Blomberg. Alle computers werden onmiddellijk op slot gezet en ontoegankelijk gemaakt door de externe dienst.

Wachtwoorden werden ook gewijzigd en informatie op telefoons, laptops en computers van het bedrijf werd automatisch vergrendeld.

Uber heeft een moeilijke geschiedenis met Nederland. Haar kantoren werden in 2015 meerdere keren overvallen vanwege beschuldigingen van afpersing omdat ze haar UberPOP-service tegen de eisen van de toezichthouder hadden opgedrongen. Een persoon werd gearresteerd wegens het belemmeren van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) door “opzettelijk niet mee te werken” toen ILT het hoofdkantoor van de onderneming bezocht als vervolg op een belastingontduiking.

Uber in Amsterdam weigerde commentaar te geven op de vrijdagupdate voor verschillende media. Het bedrijf heeft een kleine verklaring afgelegd waarin staat dat ze, net als elk ander bedrijf met kantoren over de hele wereld, beveiligingsprocedures hebben om het bedrijf en zijn klanten te beschermen. “Als een werknemer zijn laptop verliest, hebben we de kans om deze op afstand uit te loggen, om te voorkomen dat een derde partij informatie over Uber of zijn klanten ophaalt”.

Het taxibedrijf stond al in het middelpunt van de media vanwege zijn verkeerde praktijken. Toen de gegevens van 57 miljoen Uber-klanten en -chauffeurs werden gestolen, betaalde Uber de hackers om de stilte over het datalek te bewaren. Uber gebruikte ook een geheim project genaamd Greyball om zich voor de autoriteiten te verbergen. Op deze manier konden de chauffeurs werken op plaatsen waar Uber niet was toegestaan. Een andere software werd gebruikt om chauffeursgegevens te stelen van Lyft, zijn concurrent, en met God View kon Uber de bewegingen van journalisten, politici en beroemdheden bespioneren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws