5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Het grote aantal verdrinkingen van asielzoekers geeft alarm

- Advertisement -


Organisaties die namens nieuwkomers in Nederland pleiten en het COA, de voor asielzoekers verantwoordelijke overheidsdienst, zeggen volgens de Telegraaf steeds meer bezorgd te worden over het hoge aantal verdrinkingen onder asielzoekers in recreatiezwemgebieden.

Drie inwoners van een asielzoekerscentrum zijn de afgelopen maand tijdens het zwemmen omgekomen, meldde de krant. Sommige watergebieden krijgen deze week waarschuwingsborden in het Arabisch. “Het is nu hoog tijd voor concrete resultaten. We hopen dat ze deze zomer zichtbaar zijn, zodat meer tragedies kunnen worden voorkomen”, zei vluchtelingenwerkgroep Vluchtelingenwerk tegen de Telegraaf.

Afgelopen voorjaar heeft het COA in samenwerking met een adviesraad voor zwemveiligheid een plan opgesteld om verdrinkingen te verminderen. Het omvatte betere communicatie en meer directe beschikbaarheid van zwemlessen voor asielzoekers, aldus de NOS. Een apart zwemdiploma los van het Nederlandse ABC-systeem werd overwogen, aangezien asielzoekers vaak te kort in een opvangcentrum verblijven om het A-diploma te behalen.

Uit een CBS-onderzoek naar de gegevens van 2014-2018 bleek dat verdrinking onder mensen van 10-20 jaar met een niet-westerse achtergrond ruim zeven keer hoger was dan onder jongeren met een ‘Nederlandse achtergrond’. Het CBS definieert dit als een persoon wiens ouders in Nederland zijn geboren. Er zijn driemaal zoveel verdrinkingen bij mensen met een niet-westerse achtergrond dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond, ongeacht hun leeftijd.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws