7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Het is niet van plan om apps te gebruiken om Covid-19 te volgen, wat privacykwesties oproept

- Advertisement -


De overheid wil de verspreiding van coronavirus Covid-19 volgen en beteugelen met behulp van speciale apps om te achterhalen wie er contact heeft gehad met een bevestigde patiënt. Kamerleden van coalitiepartij D66 en oppositiepartij PvdA maken zich zorgen over wat dit gaat betekenen voor de privacy van burgers.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei dinsdag tijdens een persconferentie dat de regering onderzoek doet naar twee verschillende apps. Een die identificeert met wie een geïnfecteerde persoon contact heeft gehad, en een die de symptomen van coronaviruspatiënten controleert. De overheid onderzoekt verschillende bestaande apps die in andere landen en Nederland worden getest, meldt de NOS.

Voor de app om bij te houden met wie iedereen die het virus draagt ​​contact heeft gehad, kijkt het kabinet naar initiatieven in Oostenrijk en Duitsland. Elke telefoon verzendt een uniek nummer via Bluetooth. De in Duitsland geteste app slaat alleen op je eigen telefoon op met unieke nummers – en dus ook mensen – bij jou in de buurt. Als u geïnfecteerd blijkt te zijn, stuurt de app deze nummers een bericht om hen te laten weten dat ze mogelijk ook zijn geïnfecteerd. Deze specifieke app heeft geen server waar alle locatiegegevens centraal worden verzameld, om die privacykwesties te vermijden, aldus de omroep.

“Normaal gesproken [municipal health service] GGD doet dit contactonderzoek, maar nu we veel meer gaan testen, zal het niet meer mogelijk zijn “, aldus De Jonge.” Deze app moet de GGD hierin ondersteunen. Mensen die via zo’n app horen dat ze contact hebben gehad met een geïnfecteerde persoon, moeten twee weken in quarantaine, totdat ze zeker weten dat ze niet besmet zijn. ‘

Dat omvat de app voor het volgen van symptomen. Daarvoor kijkt de overheid naar een al bestaande app van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam. De app vraagt ​​je om vragen te beantwoorden over je symptomen zoals koorts, kortademigheid, keelpijn en andere verkoudheid en griepachtige klachten. Vijftig ziekenhuismedewerkers toetsen de ingevulde gegevens vervolgens aan de RIVM-richtlijnen. Diagnose via deze app is niet waterdicht, zei longarts Paul Bresser tegen de NOS. ‘Maar nadat mensen een vragenlijst hebben ingevuld, kunnen we in ieder geval de zorgen wegnemen over de vraag’ heb ik die of niet? ‘ Mensen die waarschijnlijk worden besmet op basis van hun symptomen, wordt aangeraden binnen te blijven totdat de symptomen voorbij zijn. “

Hoewel deze apps de gezondheidsdiensten kunnen helpen de verspreiding van Covid-19 te volgen en in kaart te brengen, werpen ze wel privacykwesties op. D66-parlementariër Kees Verhoeven noemde het gebruik van zo’n instrument ‘verreikend’. Hij wil dat het verzamelen en gebruiken van bijvoorbeeld locatiegegevens tijdelijk, omkeerbaar, vrijwillig en gericht is – en niet op grote schaal datamining. De PvdA zei ook dat het plan van de regering veel privacyvragen oproept. ‘Burgerrechten en privacy zijn te kostbaar om opzij te zetten zonder garanties’, zei de partij.

Minister De Jonge benadrukte dat de app alleen wordt gebruikt als privacy kan worden gegarandeerd. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de NOS ook laten weten dat een dergelijke app alleen kan worden gebruikt als de gegevens anoniem worden opgeslagen. ‘Alle voorstellen voor dit soort apps worden eerst door de Autoriteit Persoonsgegevens gecontroleerd’, zei een woordvoerder tegen de omroep.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws