4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Het overgrote deel van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over cybersecurity op het werk

- Advertisement -


Maar liefst 75 procent van de Nederlanders maakt zich weinig of geen zorgen over cybersecurity op hun werkplek, hoewel velen wel maatregelen nemen voor digitale bescherming thuis, blijkt uit een National Cybersecurity Awareness Study dat Alert Online maandag publiceerde. De publicatie van het onderzoek valt samen met de lancering van de jaarlijkse cybersecurity-campagne van Alert Online, meldt NU.nl.

De helft van de werknemers geeft aan dat hun werkgever hen geen informatie heeft gegeven over veilig online werken. Veel werknemers weten niet wat de beveiligingsprocedures in hun bedrijf zijn en het is vaak onduidelijk of de servers van een bedrijf veilig zijn. Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over digitale beveiliging thuis, vergeleken met 29 procent vorig jaar. Bijna driekwart van de respondenten geeft aan iets te hebben gehoord, gezien of gelezen over cyberaanvallen.

Anderzijds onderschatten Nederlanders de impact van verschillende vormen van cybercriminaliteit enorm. Respondenten schatten het risico op computerschade bij alle vormen van cybercriminaliteit op minder dan 15 procent. Per incident liep echter 10 tot 55 procent schade op. Ongeveer de helft zei dat ze voorzichtiger werden nadat ze het slachtoffer waren geworden van een cyberaanval, en ongeveer 20 procent nam maatregelen tegen een aanval.

Hoewel de meeste Nederlanders zeggen zeer goed of uitstekend om te gaan met potentieel gevaarlijke cybersituaties, zijn ze zich niet bewust van waar potentiële risico’s vandaan kunnen komen. Volgens Nederlanders komen de meeste risico’s uit e-mails met hyperlinks of geïnfecteerde bijlagen. Ongeveer 55 procent van de Nederlanders kreeg phishing-pogingen op een privé-e-mailadres en 39 procent op het werk. “Veel minder bekend is dat dergelijke links ook worden verspreid via social media en berichtendiensten zoals WhatsApp, Facebook Messenger en Telegram”, aldus Erik Jan Koedijk, voorzitter van de adviesraad van Alert Online, aldus de krant.

Dit jaar richt Alert Online zich met name op kinderen van 11 of 12 jaar. Voor de studie ondervroegen zij 108 kinderen in deze leeftijdsgroep. Negen van de tien zeiden een smartphone te hebben en 70 procent heeft een profiel op Facebook, Instagram of Snapchat.

Terwijl 81 procent zei dat hun ouders weten wat ze online en op sociale media doen, ontdekten de onderzoekers dat er niet altijd direct toezicht is op deze activiteiten. Kinderen zijn bijvoorbeeld vaak online zonder dat een volwassene kijkt wat ze doen. Kinderen gebruiken ook vaak openbare wifi-netwerken, maar de meesten weten niet hoe ze moeten controleren of een netwerk veilig is. Een kwart van de ondervraagde kinderen gebruikt voor alle websites hetzelfde wachtwoord.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws