6.5 C
Utrecht
zondag, oktober 24, 2021

Het wordt lekker weer: ontdek de pareltjes van het Utrechts Landschap met één van deze excursies

- Advertisement -


Nog een paar dagen en dan staat het weekend alweer voor de deur. Komend weekend wordt het lekker wandelweer! Ontdek de pareltjes van het Utrechts Landschap met één van deze excursies.
Utrecht beschikt niet alleen over een leuke stad, het heeft ook nog eens veel mooie natuurgebieden. Dit weekend wordt het 20 graden, ideaal dus om de natuur te ontdekken. Wat is er zoal te doen?

Fietsexcursie militaire historie (zaterdag)

Ga mee met gidsen op een fietsexcursie van ruim 10 kilometer over Park Vliegbasis Soesterberg en betreed delen die doorgaans niet vrij toegankelijk zijn. 

Vliegbasis Soesterberg, ooit de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht, heeft zich door het militaire gebruik ontwikkeld tot een uniek natuurgebied. Een groot deel van de voormalige vliegbasis is sinds 15 december 2017 eigendom van Utrechts Landschap: Park Vliegbasis Soesterberg. Militaire historie en behoud van natuurwaarden zijn daarmee veiliggesteld. Ook op het buitenterrein van het Nationaal Militair Museum is ruimte voor militaire historie en natuur(ontwikkeling).

Kasteel Loenersloot (vrijdag en/of zaterdag)

De donjon, rond 1200 gebouwd, is het trotse hart van het prachtige, verborgen gelegen Kasteel Loenersloot. Ooit woonde roofridder Splinter van Loenersloot er. Een rondleiding door het oudste gebouw in de regio is beslist de moeite waard.

Bezoekers krijgen veel te zien en komen van de kelders tot bovenop de toren – met een mooi, ruim uitzicht over de omgeving tot de Dom van Utrecht toe – en in veel fraaie ruimten daartussen waaronder de prachtige bel-etage en de grote zolder. Een rondleiding duurt ruim een uur. Het kasteel is vanwege een aantal trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In de volledig ingerichte ruimten lijkt het soms of de barones, de laatste bewoonster, die er bijna 50 jaar woonde, net even afwezig is. Het publiek waant zich in een buitenhuis uit de 18e eeuw, met behoud van het specifieke van een middeleeuws kasteel: gracht, stokoude toren, kloostermoppen, oprijlaan en veel meer. En ook met de unieke geschilderde (linnen) behangsels uit de 18e eeuw.

Natuurgebied Panbos (zondag)

Bij velen staat dit gebied bekend om te sporten of te wandelen. Tijdens deze wandelexcursie worden minder bekende aspecten van dit gebied belicht. Ter sprake komen onder andere de ontstaansgeschiedenis, flora en fauna, beheer door Utrechts Landschap. Ook het verhaal achter Tannenberg met zijn bijzondere dennen komt aan bod.

De wandeling begint om 14.00 uur bij de parkeerplaats gelegen aan de Jozef Israëlslaan tegenover huis nr. 7 te Bosch en Duin. De wandeling duurt anderhalf tot twee uur.

Sanne (vader) en Sasha maken met kind Mick een herfstwandeling in het Panbos in Zeist.
Sanne (vader) en Sasha maken met kind Mick een herfstwandeling in het Panbos in Zeist. © Shody Careman

Pont van Het Landschap Kromme Vaart (zondag)

Ga op een educatieve vaartocht over de Kromme Rijn onder leiding van een gids. De vaartocht, inclusief voorprogramma, duurt circa anderhalf uur.

Voor wie de kriebels in de buik krijgt van deze excursies, check: https://utrechtslandschap.nl/activiteiten/overzicht voor meer leuke uitjes.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws