2.1 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

Hoe scheepvaarthavens duurzamer kunnen worden

- Advertisement -


Zeescheepvaart drijft 90 procent van de wereldhandel, bewegend 11 miljard ton containers, vaste en vloeibare bulklading over de wereldzeeën per jaar​ Vrijwel alle consumentenproducten die we kopen – of de grondstoffen die nodig zijn om ze te maken – komen per schip aan in Canadese havens.

Elk jaar verwerken Canadese havenfaciliteiten ongeveer 340 miljoen ton aan goederen, ter waarde van ongeveer $ 400 miljard. Ongeveer 25 procent van de Canadese export en import, naar waarde, worden vervoerd door zeeschepen.

Ondanks hun economisch belang hebben havens nadelige gevolgen voor het milieu, waaronder plaatselijke lucht- en waterverontreiniging, uitstoot van broeikasgassen, geluids- en luchtverontreiniging, verkeerscongestie en wijdverspreide verontreiniging van sedimenten

De samenleving verwacht in toenemende mate dat Canadese havens een evenwicht vinden tussen economische groei en sociale en milieueffecten – en sommige Canadese havens integreren al elementen van duurzaamheid in hun activiteiten. Maar anderen zouden meer kunnen doen.

Milieueffecten van havens en scheepvaart

De scheepvaart is verantwoordelijk voor twee tot drie procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen​ Deze zullen naar verwachting toenemen tot 17 procent in 2050 als ze niet worden gecontroleerd. Gezien deze projecties wordt het steeds belangrijker om te verzachten energieverbruik en broeikasgasemissies van deze industrie in het licht van klimaatverandering.

Havenactiviteiten, zoals afmeren (afmeren), kunnen milieueffecten hebben, zoals olielozingen, lokale lucht, geluid en lichtvervuiling. En intermodaal vervoer van lading in containers op vrachtwagens, treinen of kleinere schepen naar hun eindbestemming geeft ook kooldioxide, zwaveldioxide, zwarte koolstof en andere milieubelastende broeikasgassen en fijnstof vrij.

Scheepvaart produceert geluidsoverlast onder water​ Schepen kan mariene megafauna treffen, zoals de Noord-Atlantische walvissen in de Golf van St. Lawrence​ Schepen kunnen ook worden vrijgegeven Ballast Water met invasieve aquatische soorten terwijl ze van de ene haven naar de andere gaan.

Lees verder: Noordelijke IJszee: klimaatverandering overspoelt het afgelegen noorden met licht – en nieuwe soorten

Verbetering van de milieuprestaties

De Noord-Amerikaanse maritieme industrie kan deelnemen aan vrijwillige milieucertificeringsprogramma’s zoals de Green Marine-programma om de milieuprestaties te meten en te verbeteren. Het programma behandelt belangrijke milieukwesties, zoals vermindering van luchtverontreiniging en uitstoot van broeikasgassen, door middel van 14 prestatie-indicatoren. Deelnemers kunnen reders, havens, terminals, zeevaartbedrijven en scheepswerven zijn.

Walstroom en alternatieve brandstoffen zijn onlangs populair geworden bij wereldwijde havens vanwege strikte internationale regelgeving om luchtemissies van schepen te verminderen

Walstroom stelt schepen in staat hun dieselmotoren uit te schakelen wanneer ze aan de aanlegplaats liggen en verbinding te maken met het elektriciteitsnet om de lokale luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Havens die vloeibaar aardgas (LNG) leveren voor het bijtanken van schepen, kunnen ook bijdragen tot het verminderen van luchtverontreinigende stoffen en de uitstoot van broeikasgassen. Vracht- en cruiseschepen moeten tanken of “bunkeren”, zoals het in de scheepvaart wordt genoemd, wanneer ze in een haven aankomen. Sommige Canadese havens, waaronder die in Halifax, Montreal en Vancouver, bieden al walstroom en faciliteiten voor het tanken van LNG.

Havens en haveninfrastructuur worden onevenredig zwaar getroffen door zeespiegelstijging, extreem weer en andere gevolgen van klimaatverandering en implementatie milieu-initiatieven zoals het aanbieden van walstroom voor schepen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zullen steeds belangrijker worden

Momenteel allemaal 18 Canadese grote havens deelnemen aan het Green Marine-programma. Verschillende havens, waaronder de havens van Halifax, Montreal en Vancouver, behalen consequent ecologische excellentie – de hoogst mogelijke score. Ondanks de brede deelname aan het Green Marine-programma, integreren slechts zeven havens proactief andere elementen van duurzaamheid in hun activiteiten.

Hoe zit het met duurzame havens?

Groene havens en duurzame havens zijn aan elkaar gerelateerd, maar zijn niet helemaal hetzelfde.

Duurzaamheid van de haven wordt gedefinieerd als de strategieën en activiteiten die een haven onderneemt om te voorzien in de huidige en toekomstige behoeften van degenen die er gebruik van maken, en tegelijkertijd de menselijke en natuurlijke hulpbronnen te beschermen en in stand te houden. Evenzo groene havens worden gedefinieerd als degenen die zich bezighouden met de proactieve ontwikkeling, uitvoering en monitoring van praktijken die gericht zijn op het verminderen van milieueffecten die verder gaan dan naleving. Terwijl groene havens richten zich alleen op milieukwesties, houdt de haven duurzaamheid in overweging sociale, economische en milieukwesties

Over het algemeen, Europese havens zijn wereldleiders als het gaat om het nemen van duurzaamheidsinitiatieven​ Bijvoorbeeld de De haven van Rotterdam, in Nederland, is de grootste haven van Europa, die in 2016 461 miljoen ton vracht behandelde. Ondanks zijn omvang streeft de haven ernaar om ’s werelds meest duurzame te zijn en streeft ze naar een netto-nuluitstoot tegen 2050. Ze levert LNG aan huurders, stimuleert het gebruik van walstroom voor schepen en omvat energie in zijn elektriciteitsmix.

De haven van Rotterdam krijgt in haar duurzaamheidsambities echter steeds meer concurrentie van de haven van Vancouver, de grootste haven van Canada. In 2016 behandelde de haven van Vancouver ongeveer 142 miljoen ton vracht uit 170 landen en streeft ernaar om “de meest duurzame haven ter wereld. “Het biedt reders prikkels zoals lagere havengelden die de uitstoot en andere milieueffecten verminderen.

Het recente “Port 2050” -plan van Vancouver omvat programma’s voor het bewaken en rapporteren van luchtvervuilingsemissies, waterkwaliteit, geluidsniveaus, de impact van habitats en dieren in het wild. De haven meet het omgevingsgeluid in realtime en heeft onderwatergeluidsniveaus gebruikt om hun impact op bedreigde walvissen te beoordelen, wat de haven ertoe aanzette om het geluidsniveau onder water te verminderen

Hoe kunnen andere Canadese havens duurzamer worden?

De groei in de havenindustrie zet naar verwachting door. Deze groei zal de nadelige milieueffecten op mariene ecosystemen en kustgemeenschappen versterken. Naarmate de samenleving zich steeds meer bewust wordt van milieukwesties, wordt effectief milieubeheer bij havenactiviteiten essentieel.

Met de toenemende sociale en economische eisen en de uitdagingen op milieugebied, moeten havenautoriteiten maatregelen blijven nemen om de milieuprestaties te verbeteren en duurzaamheid in de havenactiviteiten te bereiken. Hoewel alle Canadese havens erkennen dat Green Marine-certificering kan helpen bij het verbeteren van hun milieubeheer, zijn er maar weinig die proactief zijn in het nemen van aanvullende duurzaamheidsinitiatieven om de milieuprestaties te verbeteren in vergelijking met hun Europese concurrenten.

Canadese havenautoriteiten moeten ervoor zorgen dat Canadese havens blijven deelnemen aan het Green Marine-programma en de milieuprestaties verbeteren. Om concurrerend te blijven in de wereldwijde maritieme toeleveringsketen, zullen ze echter meer een leidende rol moeten spelen om duurzaamheidsmaatregelen te integreren – naast die van een enkele milieubescherming.

Tahazzud Hossain, een milieubeschermingsfunctionaris bij de regering van Newfoundland en Labrador, was co-auteur van dit artikel.

Auteurs: Tony Robert Walker – Universitair hoofddocent, School for Resource and Environmental Studies, Dalhousie University | Michelle Adams – Universitair hoofddocent, School for Resource and Environmental Studies, Dalhousie University Het gesprekGerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws