18.9 C
Utrecht
maandag, juni 20, 2022

Hogere rente is aanslag op staatskas: tegenvaller van 5 miljard euro

- Advertisement -


Financiën verwacht volgend jaar al 860 miljoen euro meer kwijt te zijn aan rente-uitgaven. De strop loopt daarna verder op tot 1,6 miljard in 2024 en 2,3 miljard in 2025. 

‘De naar verwachting hogere rentestand zal tot budgettaire problematiek leiden’, waarschuwen ambtenaren in stukken die met de Voorjaarsnota mee zijn gestuurd naar de Tweede Kamer. Dat betekent dat het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag voor de keuze staat om investeringen te schrappen, te bezuinigen of het begrotingstekort verder op te laten lopen.

Ook na 2025 gaan de rentelasten verder omhoog. In 2027 wordt zelfs gerekend op een tegenvaller van 3,8 miljard euro.


Passage uit de zogeheten beslisnota die minister Sigrid Kaag (Financiën) naar de Kamer heeft gestuurd.
Volledig scherm

Passage uit de zogeheten beslisnota die minister Sigrid Kaag (Financiën) naar de Kamer heeft gestuurd. © screenshot

Gratis geld

De stijgende rente is daarmee een flinke streep door de rekening van het kabinet. De lage rentestand werd juist als argument gebruikt om de komende jaren tientallen miljarden euro’s te lenen voor klimaat- en stikstofbeleid. Daar hangt dus opeens een hoger prijskaartje aan.

Monetair econoom Lex Hoogduin onderschrijft dat. ,,Een stijgende rente zal voor een tegenvaller zorgen. Als je strategie is dat je veel geld gaat lenen, onder het mom ‘we kunnen zowat gratis geld lenen’, dan kan met een hogere rente het beeld veranderen. En kun je dus duurder uit zijn.’’

Tegenvallers

Toch relativeert Hoogduin dat ook. ,,Het zijn tegenvallers, het is niet zo dat de overheidsfinanciën uit het lood staan.’’ Ter illustratie: de totale uitgaven van het rijk bedragen dit jaar ruim 350 miljard euro. De rentelasten, ingeschat op 3,4 miljard euro, zijn daar een fractie van. Hoogduin: ,,Maar toch, het bedrag dat de overheid te investeren heeft, slinkt natuurlijk wel.’’

Hoe hoog de tegenvaller uiteindelijk wordt staat overigens nog niet vast. Het kabinet gaat uiteindelijk niet uit van eigen berekeningen, maar volgt de inschattingen van het Centraal Planbureau. Dat komt in augustus met nieuwe cijfers, die als basis dienen voor de Miljoenennota in september.

Dat de rente gaat stijgen, is wel zeker. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank kondigde maandag voor eind juli een renteverhoging aan. De kans is groot dat rentes op staatsleningen daardoor toenemen.

Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws