-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Honderden mogelijke sterfgevallen door Covid-19 buiten het ziekenhuis, meldt de huisarts

- Advertisement -


Buiten ziekenhuizen zijn in Nederland zeker 764 mensen overleden aan vermoede Covid-19-infecties, cijfers die niet zijn meegeteld in het officiële sterftecijfer, vertelde een groep Nederlandse huisartsen zaterdag aan de NOS.

Volgens hun rapport hebben in totaal ongeveer 1.800 mensen sinds 27 februari, toen het eerste overlijden werd gemeld, buiten het ziekenhuis medische zorg gekregen voor Covid-19. Hoewel slechts een “klein deel” van deze mensen positief was getest op Covid-19, werd de rest sterk verdacht van besmetting.

Het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 in Nederland bedroeg vrijdag 4.289, waarbij het aantal nieuwe sterfgevallen tekenen van stabilisatie begon te vertonen nadat de gerapporteerde cijfers drie weken lang waren gedaald.

Het rapport beschrijft ook het plan voor de toekomst, waarbij huisartsen verwachten nauwer in de gaten te houden hoeveel patiënten waarvan wordt vermoed dat ze Covid-19 hebben, medische zorg nodig hebben buiten het ziekenhuis en hoeveel van hen uiteindelijk sterven.

“We weten hoe vaak bepaalde medicijnen worden gebruikt, maar ook of huisartsen over voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen beschikten”, zegt Jochen Cals, een huisarts en hoogleraar Maastricht die het rapport leidde en voegde eraan toe dat hij tevreden is met het zorgniveau dat tot nu toe is bereikt verstrekt.

Het nieuwe rapport ging vooral over patiënten die ervoor hadden gekozen om thuis te worden behandeld of in kleinschalige woonzorgcentra (die vaak geen verpleegsters hebben) in plaats van in het ziekenhuis, meldt de NOS.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws