8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Hyperloopverbinding tussen Schiphol, Frankfurt onderzocht

- Advertisement -


Schiphol werkte samen met Delftse startup Hardt Hyperloop om de mogelijkheid van een Hyperloop-verbinding tussen de luchthaven en Frankfurt in Duitsland te onderzoeken. Ze onderzoeken het bouwen van een bovengronds Hyperloop-systeem op ongeveer dezelfde route die momenteel door NS en Deutsche Bahn wordt gebruikt voor de ICE-hogesnelheidstrein, meldt Het Parool.

De Hyperloop is een supersnel transportsysteem bedacht door de Zuid-Afrikaans-Amerikaanse ondernemer Elon Musk. Pods voor passagiers worden met hoge snelheid en met magnetische levitatie door vacuümbuizen geschoten. Door het gebrek aan luchtweerstand kunnen de pods theoretisch snelheden tot duizend kilometer per uur halen.

Dat betekent dat een rit tussen Schiphol en Frankfurt ongeveer 50 minuten kan duren, in plaats van de huidige 4 tot 4,5 uur. TNO rekende vorig jaar uit dat de aanleg van 5 kilometer Hyperloop 20 miljoen euro zou kosten. Dat betekent dat de route Schiphol-Frankfurt onder ideale omstandigheden circa 1,8 miljard euro kost.

Hardt Hyperloop is geboren uit een studententeam van de TU Delft dat twee jaar geleden met groot succes heeft deelgenomen aan Musk’s Hyperloop-wedstrijd. Het groeide uit tot een bedrijf met inmiddels 20 medewerkers. Hardt Hyperloop ontving vorige week een Europese investering van 5 miljoen euro, bovenop een eerdere investering van 1,25 miljoen euro en een startkapitaal, mede afkomstig van NS, van 600 duizend euro. Met dat geld bouwde het bedrijf vorig jaar een levensgrote testopstelling in Delft.

KLM, BAM en IHC werkten ook samen met Hardt Hyperloop om te werken aan een Hyperloop-systeem. Tata Steel in IJmuiden helpt bij de ontwikkeling van de vacuümbuizen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws