7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Hypotheekgarantiefonds geeft worstelende huiseigenaren wat ademruimte

- Advertisement -


De landelijke hypotheekgarantie NHG geeft huiseigenaren en hypotheekverstrekkers wat extra ademruimte tijdens de coronaviruscrisis. Huiseigenaren die een hypotheek hebben bij NHG en door de crisis niet in staat zijn de hypotheekkosten te dragen, kunnen achteraf 9 procent van hun hypotheekbedrag opbouwen met behoud van NHG, zo meldt het fonds.

De NHG bedacht deze maatregel in samenwerking met partners als het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Nederlandse Vereniging van Banken en de Nederlandse Vereniging van Verzekeraars. Kredietverstrekkers kunnen de regeling huisvestingskosten (WLF) aanvragen bij de NHG. Als een klant met een hypotheekgarantie financiële problemen krijgt en zijn hypotheek niet kan betalen, garandeert de NHG via deze regeling maximaal 9 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Heeft de klant bijvoorbeeld een hypotheek van 200 duizend euro, dan garandeert NHG 18 duizend euro achterstand.

Vanwege het coronavirus kunnen geldverstrekkers consumenten een betalingstermijn van drie maanden aanbieden, maar veel huiseigenaren maken zich zorgen of en hoe ze hun hypotheek zullen kunnen aflossen als die drie maanden voorbij zijn, zei NHG-directeur Arjen Gielen. “Met de WLF-regeling geeft NHG zowel de huiseigenaar als de kredietgever de ruimte om de betalingsachterstanden langer dan drie maanden te laten oplopen, tot een maximum van 9 procent van de oorspronkelijke lening”, zei hij. “Het is aan de kredietverstrekker om samen met de consument na te gaan hoeveel ruimte wenselijk en verantwoord is. Zo zorgen we samen dat we ruimte en dus rust bieden, maar op een verantwoorde manier.”

Als de huiseigenaar ondanks deze steunmaatregelen niet in staat blijkt om zijn huis te houden, “biedt NHG een vangnet door de restschuld op te heffen als de huiseigenaar hieraan voldoet”, aldus Gielen.

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken is blij met deze regeling. “In deze moeilijke tijd moeten we er allemaal voor zorgen dat mensen zo min mogelijk in financiële moeilijkheden komen. Daarom is het goed dat NHG ook meedoet om huiseigenaren te helpen die door de corona-crisis met acute geldproblemen worden geconfronteerd.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws