“Iedereen blijft thuis” als ze ziek zijn. Veel gebeurtenissen verboden: de Nederlandse regering scherpt de coronavirusregels aan

[ad_1]

Aangezien het aantal coronavirusinfecties in Nederland blijft toenemen, heeft de Nederlandse regering strengere adviezen gegeven om de verspreiding van het virus aan te pakken. De nieuwe regels roepen iedereen in het land op om zoveel mogelijk thuis te werken, vooral als ze ademhalingssymptomen of koorts hebben, voor medisch personeel, eerstehulpverleners en essentiële werknemers om reizen naar het buitenland te annuleren, en een verbod voor iedereen evenementen waar meer dan honderd mensen op één plek samenkomen.

De nieuwe regels gelden tot en met 31 maart voor het hele land, inclusief Noord-Brabant, de provincie die het zwaarst is getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Mensen met een kwetsbare gezondheid en ouderen moeten grote groepen en het openbaar vervoer vermijden, en de inwoners van Nederland is verteld het contact met ziektegevoelige mensen te beperken om hun kans op blootstelling te beperken.

‘Iedereen in Nederland: blijf thuis met klachten van verkoudheid, hoest, keelpijn of koorts. Vermijd sociaal contact. Bel je huisarts pas als de klachten erger worden’, aldus de regering in een verklaring. Alle openbare locaties waar meer dan honderd mensen samenkomen, zullen worden getroffen door het evenementverbod. Het omvat “musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportcompetities”.

Premier Mark Rutte riep alle mensen in Nederland op om mee te werken aan de nieuwe regels. ‘De impact is het grootst als iedereen vasthoudt aan wat we vandaag hebben besloten’, zei hij tijdens een persconferentie na een spoedvergadering van zijn kabinet. ‘Mensen kunnen nog steeds naar buiten, maar we vragen om een ​​aantal heel specifieke dingen’, zei hij.

‘In heel Nederland wordt zoveel mogelijk vanuit huis gewerkt’, zegt minister Bruno Bruins van Gezondheidszorg. ‘Houd geen vergaderingen met meer dan 100 mensen’, zei hij.

Voor medisch personeel waren de regels een beetje anders, zei Rutte. ‘De meeste mensen moeten thuis blijven als je voelt [flu] symptomen of koorts. “Maar het personeel van de gezondheidszorg, zei hij, mag alleen thuis blijven als ze koorts hebben in combinatie met hoesten of kortademigheid.” Omdat we ze zo hard nodig hebben. “

Premier Mark Rutte deed ook een beroep op programma’s voor hoger onderwijs om lessen in collegezalen te annuleren en alternatieve manieren te vinden om studenten les te geven. ‘Het dringende advies is om online lezingen aan te bieden’, zei hij.

Dagopvang, basisscholen en middelbare scholen zouden echter niet gesloten worden besteld, zei Rutte, omdat kinderen en jongeren niet tot een urgente risicogroep behoren. ‘De sociale gevolgen zijn dan te groot, want ook ouders moeten thuis blijven. Ze werken voor de politie, de brandweer, [and municipal health service] GGD, ‘verklaarde hij.

‘Voor scholen: als iemand gezondheidsklachten heeft, moet je thuis blijven’, zegt Jaap van Dissel, directeur van het RIVM. ‘Dat is een heel belangrijk ding.’

Op de vraag of Nederland te laat of te laks is in de aanpak van de coronaviruscrisis, antwoordt Rutte dat alle beslissingen zijn genomen met de op dat moment beschikbare wetenschappelijke inzichten. ‘In dergelijke crises moet je 100 procent van de beslissingen nemen met 50 procent van de kennis en de gevolgen dragen.’

Evenzo liet Rutte de deur open om nog strengere regels in werking te laten treden. ‘We sluiten de mogelijkheid niet uit dat er de komende dagen meer maatregelen komen.’

Toenemende druk om strengere beperkingen te ontwikkelen

Er kwam druk op de Nederlandse regering om meer maatregelen te nemen tegen de verspreiding van Covid-19. In het parlement hebben de PVV en SP vraagtekens gezet bij het kabinetsbeleid, erop wijzend dat andere landen veel meer tegen het virus doen.

SP-Kamerlid Maarten Hijink wil dat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg ‘duidelijk maakt waarom onze maatregelen afwijken van wat elders wordt gedaan en waarom maatregelen tot nu toe beperkt zijn tot Brabant’, aldus de Telegraaf.

De PVV heeft de regering opgeroepen verdere maatregelen te nemen in de strijd tegen het virus. ‘Mensen in heel Nederland – net als in Brabant – moeten voorlopig en in sociaal isolement thuisblijven. Sluit universiteiten en scholen. Verbied alle evenementen. Groepen vermijden’, zei PVV-leider Geert Wilders tegen de Telegraaf.

Donderdag riep de algemene vereniging van schoolleiders AVS op tot sluiting van scholen in Nederland. ‘Het is ondenkbaar dat er nog scholen open zijn. Kijk naar Italië. We moeten de verspreiding van het virus in het basis- en voortgezet onderwijs voorkomen’, zei AVS-voorzitter Peter van Haren tegen de NOS.

Er zijn meerdere online petities gelanceerd om hetzelfde te bereiken. Een daarvan was dat het Deltion College in Zwolle zou sluiten nadat bij een leraar het virus was vastgesteld. De docent zit in isolement, maar collega’s en leerlingen die contact met hen hebben gehad, kunnen volgens De Stentor toch naar school. Een ander petitie om alle scholen in het land te sluiten werd donderdag meer dan duizend keer ondertekend vanaf 13:45 uur.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vertelde donderdagochtend aan de NOS uit Indonesië dat hij vindt dat Nederland niet te weinig maatregelen neemt. ‘De beoordeling van de maatregelen die we moeten nemen ligt echt bij de experts, de artsen van het RIVM. Als ze aangeven dat we strengere maatregelen moeten nemen, moeten we die nemen, maar dan op basis van extra advies.’

Coronavirus situatie in Nederland vandaag

Tot nu toe heeft medisch personeel 6.000 mensen in Nederland op coronavirus getest. Nog 11.000 monsters worden nog verwerkt, vertelde een woordvoerder van RIVM aan NL Times.

Noord-Brabant is momenteel de Nederlandse provincie die het zwaarst wordt getroffen door het coronavirus, in Nederland meegerekend, met 273 inwoners onder de 614 positieve testgevallen in Nederland. Het gerapporteerde totaal is een stijging van 50 zaken in Noord-Brabant ten opzichte van de totalen van woensdag en een stijging van 111 voor het land. Het RIVM adviseerde inwoners van Noord-Brabant om thuis te blijven als ze zelfs milde verkoudheidsverschijnselen vertonen, de provincie riep bewoners op om zoveel mogelijk thuis te werken en de burgemeesters van Tilburg, Eindhoven en Den Bosch riepen op tot grote evenementen om worden geannuleerd en dat mensen zich een week lang onthouden van sociale contacten.

Ook in de provincie Utrecht waren er 80, 68 in Zuid-Holland, 53 in Limburg en 48 in Gelderland, aldus het RIVM.

Van de 614 patiënten waren er 252 in Nederland besmet en 239 in het buitenland, waaronder 193 die het virus in Italië opliepen. Nog eens 26 patiënten hebben het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens een reis naar Oostenrijk, zeven in Duitsland, en een klein aantal patiënten was besmet in België, Mauritus, Zuid-Korea en Spanje.

Het is onduidelijk hoe 123 mensen het virus hebben opgelopen en de meeste van die patiënten wonen in Noord-Brabant. Meer dan honderd Nederlandse patiënten werken in de zorg, stelt het RIVM.

Het Amerikaanse inreisverbod

Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump een verbod aankondigde op niet-Amerikaanse burgers die het land binnenkomen vanuit het Schengengebied, inclusief Nederland, was de situatie niet tot in de kleinste details duidelijk, erkende de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. Hij zei dat hij het management bij KLM zou ontmoeten om vragen te stellen over piloten en vliegtuigbemanningen, en of ze zouden worden vrijgesteld van het inreisverbod.

‘Wij zijn van mening dat de belangrijkste rol van de president is om het Amerikaanse volk te beschermen’, zei Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, in een interview met de NOS. ‘Natuurlijk zal het een economische impact hebben.’

Het inreisverbod is voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in de 26 Schengenlanden in de Europese Unie is geweest. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zei dat het een plan zou ontwikkelen om Amerikaanse burgers vóór het weekend het land binnen te laten, als vrijstelling van het inreisverbod.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte van de ene op de andere dag niet meteen duidelijk of Amerikaanse burgers en hun families een quarantaineperiode te wachten staan, of dat ze terug kunnen vliegen naar een Amerikaanse luchthaven.

[ad_2]

Plaats een reactie