4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

“Ik reken op je”: de Nederlandse premier vraagt ​​het land zich te verenigen in de strijd tegen het coronavirus

- Advertisement -


Ook publiceerde de NL Times een vertaling van de volledige tekst van de toespraak van premier Mark Rutte tot de natie.

In de eerste nationale toespraak van het land door een premier in meer dan 40 jaar heeft premier Mark Rutte drie mogelijke scenario’s uiteengezet die van invloed zijn op de gevolgen van de pandemie van het coronavirus voor Nederland, beloofde hij zijn steun aan arbeiders en alle ondernemers en vroeg hij de land verenigt zich om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. De voorkeur, zei hij, is een scenario waarin het land het besmettingspercentage zoveel mogelijk spreidt, en hij benadrukte dat het land samen actie moet ondernemen om te voorkomen dat zich twee gevaarlijkere scenario’s voordoen.

‘Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de afgelopen weken in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan’, zei Rutte tegen het begin van zijn tien minuten durende toespraak tot de natie. ‘Omdat de maatregelen die hier en elders worden genomen, ongekend zijn voor landen in vredestijd.

Hij zei dat het tweede van de drie scenario’s een situatie is waarin het virus zich snel en snel verspreidt, wat volgens hem erg gevaarlijk was, vooral voor mensen met een kwetsbare gezondheid. ‘We moeten dat koste wat kost voorkomen’, zei hij. In het laatste scenario zou het bedrijf maar liefst een jaar lang volledig en volledig worden afgesloten.

‘Het duurt geen dagen of weken’, zei hij over dat drastische visioen. Hij schetste de scenario’s om mensen ervan te weerhouden te denken dat Nederland als bevolking snel een gecontroleerde kudde-immuniteit kan opbouwen.

‘Maar we moeten ons realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen, en in die tijd moeten we mensen met een groter risico zoveel mogelijk beschermen’, zei Rutte.

Om de verspreiding van het virus te kunnen beheersen, pleitte hij, ‘pleiten we daarom voor het gebruik van maatregelen om het piekaantal infecties te verminderen en het over een langere periode te verspreiden. Met deze aanpak waarbij de meeste mensen slechts kleine klachten krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we ervoor dat de gezondheidszorg het aankan. ”

Het doel, zei hij, was om de impact op verpleeghuizen, thuiszorg, ziekenhuizen en intensive care-afdelingen zoveel mogelijk te beperken en overbelasting te voorkomen. Het staat in contrast met zijn tweede scenario, waarin die zorgstelsels volledig overbelast zijn met een volledige piek van geïnfecteerde patiënten, waardoor er te weinig capaciteit overblijft voor de behandeling van “kwetsbare ouderen en andere risicopatiënten”.

Hij zei dat Nederland volledig de verkeerde kant opging. ‘Zo’n rigoureuze aanpak lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar experts wijzen erop dat het zeker geen kwestie van dagen of weken zou zijn. In dat scenario zouden we ons land eigenlijk een jaar of zelfs langer moeten sluiten, met al zijn gevolgen “, zei hij.

Rutte vraagt ​​dat ondanks de onrust mensen blijven doen wat ze kunnen om elkaar te helpen. ‘Het is een tijd om het gemeenschappelijk belang boven het persoonlijke belang te stellen.’

‘De taak is geweldig. We moeten dit bereiken met alle 17 miljoen mensen. Samen zullen we dit overwinnen. Besteed wat aandacht aan elkaar. Ik reken op je.’

De premier richtte ook zijn aandacht op de benarde situatie van bedrijven en ondernemers in het land en beloofde: ‘Het kabinet zal doen wat nodig is om u te ondersteunen.’ Het was een belangrijke verklaring voor duizenden ondernemers en eenpersoonsbedrijven die zich verraden voelden door Eric Wiebes, de minister van Economische Zaken, die freelancers en eigenaren van kleine bedrijven effectief vertelde dat ze hun eigen keuzes hebben gemaakt en niet kunnen vertrouwen op de overheid om elke programma om hen te helpen.

‘Veel ondernemers staan ​​ineens met de rug tegen de muur. De dame bij de coffeeshop op de hoek, de bloemenkweker, de vervoerder, de freelancer, maar dat geldt ook voor nationale iconen als KLM’, zei hij. “We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen vanwege wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen”, vervolgde hij.

‘Hoe dan ook, het zal een moeilijke tijd zijn, maar we zullen je niet teleurstellen’, zei hij over zichzelf en zijn regerende kabinet.

Op donderdag 27 februari werd in Nederland de eerste diagnose Covid-19 gesteld. In de twee en een halve week sindsdien is het aantal infecties maandag gestegen naar 1.413. Noord-Brabant was de provincie die het zwaarst werd getroffen door het virus dat maandag 554 van de totale infecties telde. En als zodanig werden daar de eerste stringente maatregelen tegen de verspreiding ervan geïmplementeerd. Noord-Brabanters werden opgeroepen om met zelfs milde verkoudheids- of griepachtige symptomen thuis te blijven, zoveel mogelijk thuis te werken en grote evenementen af ​​te gelasten.

Aangezien het virus zich door heel Nederland verspreidde, werden deze maatregelen op donderdag 12 maart uitgebreid tot het hele land. Op zondag 15 maart kondigde de regering nog strengere maatregelen aan, waarbij scholen, kinderdagverblijven en een groot aantal van de bedrijven sluit hun deuren tot uiterlijk 6 april.

Het was voor het eerst sinds de oliecrisis in de jaren zeventig dat een Nederlandse premier de natie rechtstreeks aansprak.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws