6.2 C
Utrecht
zaterdag, januari 22, 2022

Implementeer Covid-beperkingen rond Kerstmis, Nieuwjaar: ECDC

- Advertisement -


Als mensen rond kerst en oud en nieuw samen op bezoek komen, winkelen en reizen, kan dit leiden tot een nieuwe golf van besmettingen met het coronavirus. De Europese gezondheidsdiensten waarschuwden hiervoor. Het riep de lidstaten, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ze moeten er ook voor zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder zo snel mogelijk booster-shots kunnen krijgen.

Dat de kerstperiode de vonk kan worden voor een nieuwe uitbraak komt niet alleen door de Delta-variant en het toch al hoge aantal besmettingen. Het ECDC ziet ook dat mensen geen zin meer hebben om zich aan nieuwe restricties te houden – de organisatie verwacht ‘maatmoeheid’. Dit kan ertoe leiden dat mensen meer risico nemen, “vooral bij besloten bijeenkomsten rond de feestdagen. Dit wordt de tweede vakantieperiode tijdens deze pandemie en mensen willen misschien compenseren voor de afgelopen winter.”

Coronavirusbeperkingen zijn volgens het ECDC een “directe manier om de verspreiding van het virus onder controle te houden”. Boostershots “breid de controle over de verspreiding uit na de directe impact van de maatregelen.”

Het ECDC noemde het dragen van gezichtsmaskers, thuiswerken en het beperken van het aantal reizigers in het openbaar vervoer als voorbeelden van maatregelen. Daarnaast kunnen landen een limiet stellen aan het aantal mensen dat kan deelnemen aan ‘sociale en openbare evenementen tijdens eindejaarsfeesten’. Het ECDC verwacht dat deze regels ook na de jaarwisseling nog lang gelden.

Alle beperkingen moeten ertoe leiden dat mensen minder contact hebben met anderen, zodat er minder momenten zijn waarop ze besmet kunnen raken. Volgens het ECDC is dat “van cruciaal belang om het risico op een ongekend hoge Covid-19-last in de komende maanden te verminderen”.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws