8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Ineenstorting: het Nederlandse bbp zakt met 1,7% in 5 jaar na kwartaalgroei

- Advertisement -


Na 23 opeenvolgende kwartalen van economische groei in Nederland daalde het bruto binnenlands product van het land in het eerste kwartaal van het jaar met 1,7 procent. Het was de grootste kwartaaldaling sinds begin 2009, toen het bbp volgens het CBS met 3,6 procent daalde.

Volgens het statistiekenbureau is het beeld van het eerste kwartaal gemengd, met een goede start van het jaar dat een snelle wending neemt. “De economie bleef de eerste twee maanden groeien. Maar sinds de tweede helft van maart hebben de wereldwijde corona-uitbraak en aanverwante maatregelen een ongekende daling van de economische activiteit veroorzaakt. ”

Simpel gezegd: ‘De economie zit in een dip’, zei het CBS, waarbij het land de grootste maandelijkse daling van het consumenten- en producentenvertrouwen in zijn geschiedenis registreerde. Het CBS volgt 13 indicatoren om een ​​duidelijk beeld te krijgen van de landelijke conjunctuurtrends. Twaalf van die indicatoren presteerden half mei slechter dan hun langetermijntrend.

De indicatoren gecombineerd voor de grootste maandelijkse negatieve afwijking ten opzichte van langetermijntrends, nog erger dan zeven jaar geleden, toen Europa midden in een staatsschuldencrisis verkeerde na een wereldwijde recessie.

Dit jaar is de daling van het BBP vooral te danken aan een verminderde consumptie van huishoudens. Huishoudens in Nederland gaven 2,7 procent minder uit dan in het voorgaande kwartaal – de grootste daling sinds 1987. Consumenten gaven minder uit aan diensten en kleding, maar meer aan voedsel. Het overheidsverbruik is met 1,4 procent gedaald. De investeringen daalden met 1,1 procent.

Het CBS benadrukt dat deze cijfers zijn gebaseerd op eerste berekeningen en kunnen veranderen naarmate er meer gegevens beschikbaar komen.

Output duikvluchten met evenementen, annuleringen van reizen

Ook de productie daalde in bijna alle sectoren, maar niet alle sectoren werden even hard geraakt. De afname was het grootst in de sectoren cultuur, recreatie, sport en overige dienstverlening, overheid, onderwijs en zorg, handel, transport en horeca.

De culturele, recreatieve en sportoutput daalde met 7,1 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal en met meer dan 5 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Evenementen, optredens en sportwedstrijden werden halverwege maart geannuleerd vanwege maatregelen om het coronavirus te beperken. Dit zorgde er ook voor dat kappers en andere contactdiensten hun deuren sloten.

De sector overheid, onderwijs en zorg zag een outputdaling van 2,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De 4 procent krimp in de zorg is opmerkelijk, maar vooral doordat er sinds de corona-crisis minder andere zorg is verleend, aldus het CBS. Veel afspraken en operaties zijn uitgesteld of geannuleerd. De verwijzingen naar huisartsen namen af ​​en de meeste tandartsen boden alleen de noodzakelijke zorg. Er was ook een afname van de zorg door andere grote groepen, zoals geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en kinderopvangcentra.

In de sector handel, transport, horeca en opslag daalde de productie met 3,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De horeca moest in de tweede helft van maart haar deuren grotendeels sluiten. Vliegtuigen stonden meestal aan de grond en het openbaar vervoer nam aanzienlijk af. De handel noteerde een kleine productiestijging.

Een positieve uitschieter was de bouwsector, die 5,5 procent meer produceerde dan het voorgaande kwartaal en 3,1 procent meer dan een jaar geleden. De groei kan volgens het statistiekenbureau worden toegeschreven aan nieuwbouw van gebouwen en infrastructuur

De uitvoer en invoer vertonen grote dalingen

De Nederlandse export is met vier procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, de grootste daling in jaren. Het CBS voorspelde ook dat mei nog erger zou kunnen zijn, op basis van de analyse van de grootste markten voor Nederlandse export.

De zwaarst getroffen bedrijfssegmenten waren transportmiddelen en machines. De petrochemische uitvoer vertoonde wel een jaar-op-jaarwinst, terwijl de invoer van olie en gas uit Noorwegen en Rusland veel lager was dan vorig jaar.

Over het geheel genomen daalde de import met 3,7 procent, waarbij bedrijven de hoeveelheid kleding, voertuigen en mineralen die in Nederland werden binnengebracht, drastisch inkrimpen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws