-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

ING-winst daalt met 40 procent door cornaviruscrisis

- Advertisement -


Door het coronavirus zag ING haar winst met 40 procent dalen. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de Nederlandse bank 670 miljoen euro winst gemaakt, vergeleken met 1,1 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. “Als wereldwijde bank worden we op verschillende manieren getroffen, waaronder de impact van de epidemie op onze klanten, werknemers en de gemeenschappen waarin we actief zijn”, aldus CEO Ralph Hamers, aldus NOS.

Deze winstdaling is grotendeels toe te schrijven aan extra geld dat de bank heeft gereserveerd voor leningen aan bedrijven die niet worden terugbetaald. Zo leende ING geld aan Amerikaanse oliemaatschappijen en is de olieprijs in de Verenigde Staten nu zo laag dat bedrijven kunnen instorten. Er is ook geld gereserveerd voor leningen aan Nederlandse en Belgische winkels die in de problemen kunnen komen.

In meerdere landen heeft ING uitstel verleend aan meer dan 100 duizend klanten om de leningen vanwege de crisis later terug te betalen. De bank moest 661 miljoen euro reserveren voor leningen aan bedrijven die mogelijk niet worden terugbetaald, vergeleken met 207 miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar.

De onzekerheid op de wereldmarkt is groot. ‘Je weet niet welk scenario uitkomt’, zei Hamers tegen de NOS. “Dat is het probleem van deze crisis. Dat is het probleem van onze klanten, en daarmee ons probleem. De sociale distantiëring is een blijvertje. Zelfs als je uit de lockdown komt en sectoren weer gaan werken, zal het lang duren voordat er herstel is. ‘

Ondanks de onzekerheid is Hamers ervan overtuigd dat ING deze storm kan doorstaan. In de meeste zaken van de bank wordt nog voldoende winst gemaakt, zei hij. “Dat is de eerste verdedigingslinie. Die heb je nodig om de risicokosten op te vangen. Daarnaast heb je onze buffers. Daarmee behoren we tot de hoogste van Europa. We kunnen dit zelfs in het ergste scenario aan.”

Desalniettemin zal de bank onderzoeken waar in de nabije toekomst kosten kunnen worden bespaard.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws