5.1 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Inperking van virussen ‘aanzienlijk’ beter dan immuniteit voor beslagen: rapport

- Advertisement -


De voordelen van het proberen een wijdverbreide openbare immuniteit tegen het SARS-CoV-2-virus in Nederland op te bouwen, worden aanzienlijk gecompenseerd door de voordelen van het proberen het virus in te dammen, aldus een nieuw rapport van KPMG Health en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. . Op basis hiervan zouden het kabinet en het RIVM volgens de onderzoekers duidelijker moeten zijn over welke strategie zij gaan volgen.

“[A] inperkingsstrategie biedt aanzienlijke voordelen voor zowel de economie als de volksgezondheid in vergelijking met groepsimmuniteit “, zegt David Ikkersheim, partner bij KPMG Health. In feite gelooft hij dat een dergelijke strategie de Nederlandse economie maar liefst 123 miljard euro kan besparen tegen 2022, wat overeenkomt met meer dan drie procent van het BBP. “Als andere Europese landen ook aan deze strategie deelnemen, zal dit nog verder toenemen”, voegde Ikkersheim toe.

Niet alleen zou de economie baat hebben bij het volgen van een inperkingsstrategie, wezen de onderzoekers verder, maar ook de algehele tol voor het menselijk leven. Volgens KPMG Health en VU Amsterdam zou een insluitingsstrategie ongeveer 50.000 toekomstige sterfgevallen door Covid-19 kunnen voorkomen.

Een inperkingsstrategie, die is ontworpen om testen en contacttracering te gebruiken om transmissies in de gaten te houden en waar nodig maatregelen te nemen, verschilt van de zogenaamde ‘kudde-immuniteit’-aanpak, die is ontworpen om de ziekte van Covid-19 zijn gang te laten gaan in de hoop op een wijdverbreide immuniteit, waardoor toekomstige infectiepercentages worden beperkt. Nederland heeft tot dusver geprobeerd om beide benaderingen, volgens het rapport, in evenwicht te brengen met een duidelijkere beslissing van kabinet, RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) in de toekomst.

Volgens het rapport moeten de resultaten van wijdverbreide tests sneller beschikbaar worden gemaakt om een ​​insluitingsstrategie te implementeren, en moet worden getracht minstens 80 procent van de anderen op te sporen waarmee een geïnfecteerde persoon in contact is gekomen.

“Dit is een strategie waarbij het reproductiegetal permanent onder de 1 blijft. Een belangrijke kanttekening is dat dit een objectieve en geen resultaatsverplichting is. De onzekerheden rond het virus zijn hiervoor simpelweg te groot”, legt Xander Koolman, een gezondheid econoom aan de VU Amsterdam.

Daarnaast zou volgens de onderzoekers een andere belangrijke stap die kan worden gezet om de transmissie van Covid-19 in te dammen, de verplichte screening van nieuwkomers op Nederlandse luchthavens zijn.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws