Inspectie van Justitie onder druk gezet om informatie voor het parlement achter te houden: verslag

[ad_1]

De Inspectie van Justitie en Veiligheid heeft jarenlang de onderzoeksresultaten onder druk van topambtenaren aangepast, aldus klokkenluiders in de krant AD. Dit zorgde ervoor dat gevoelige informatie werd onthouden aan de Tweede Kamer, de Tweede Kamer. Zeven inspectiemedewerkers gingen in 2017 naar de integriteitscoördinator, maar hun meldingen werden genegeerd, zeiden ze tegen de krant.

Volgens de klokkenluiders is er sprake van een cultuur of ‘oneigenlijke invloed’, die ertoe leidt dat ongewenste conclusies uit hun onderzoek worden bijgesteld of geheel worden weggelaten. Sommige inspecteurs hadden een burn-out omdat ze deze cultuur niet aankonden, anderen gingen bewust met vervroegd pensioen, schrijft de krant.

Als voorbeeld noemden ze de zaak van het overlijden van Mitch Henriquez nadat de politie hem in 2015 op een festival in Den Haag een wurggreep had gegeven. Volgens de klokkenluiders was gevoelige informatie uitgesloten in het rapport van het onderzoek naar het optreden van de politie. en brandweer.

Een ander voorbeeld dat ze gaven was de immigratie- en naturalisatiedienst IND. Op de telefoons van asielzoekers die een verblijfsvergunning in Nederland hebben aangevraagd, zijn volgens hen ‘expliciete video’s van foltering’ en kinderpornografie gevonden. In sommige gevallen werd deze informatie genegeerd omdat de problemen bij de IND politiek gevoelig waren. ‘Er zijn mogelijk terroristen overgebracht naar een asielcentrum’, zei een bron tegen de krant. ‘Dat mocht niet in het rapport komen.

Zowel het Ministerie van Justitie en Veiligheid als de Inspectie hebben AD ontkend dat zaken onjuist zijn behandeld. De Kamer was altijd correct geïnformeerd, zeiden ze.

Het is niet de eerste keer dat een ministerie van Justitie ervan wordt beschuldigd dat ze zich door topfunctionarissen laten beïnvloeden. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met het wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum WODC.

[ad_2]

Plaats een reactie