6.6 C
Utrecht
woensdag, december 8, 2021

Internationale studenten, expats kunnen nu ook vaccinatiebewijs halen in NL

- Advertisement -


Mensen zonder Nederlands Burgerservicenummer (BSN) die zich in het buitenland hebben laten vaccineren, kunnen vanaf woensdag hun vaccinatie tegen het coronavirus laten registreren voor een inentingspasje tegen het coronavirus. Gespecialiseerde GGD-medewerkers in Utrecht en Groningen kunnen hun gegevens handmatig invoeren in de systemen, aldus het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vaccinatiegegevens worden automatisch verwerkt als mensen worden ingeënt in Nederland of een ander land dat werkt met het Europees Digitaal Certificaat. De GGD-specialisten konden al handmatig de gegevens invoeren van mensen die in het buitenland zijn ingeënt maar wel een BSN hebben. De nieuwe mogelijkheid om ook een inentingsbewijs af te geven voor mensen zonder BSN zal vooral handig zijn voor internationale studenten en buitenlanders die hier werken, verwacht het ministerie.

Het kost meer moeite om op deze manier een toegangspas voor het coronavirus te maken dan voor mensen die in Nederland zijn gevaccineerd. Mensen moeten een afspraak maken in Utrecht of Groningen omdat daar specialisten kunnen beoordelen of de buitenlandse vaccinatiebewijzen in Nederland gebruikt kunnen worden. Ook kijken ze of mensen voor langere tijd in Nederland verblijven, bijvoorbeeld op basis van een werkgeversverklaring of inschrijving bij een onderwijsinstelling.

Mensen in Nederland kunnen alleen een vaccinatiebewijs krijgen als ze een vaccin hebben gekregen dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau of de Wereldgezondheidsorganisatie. Sommige vaccins worden in Nederland (nog) niet gebruikt.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws