4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Invoerbelastingen VS beïnvloeden helft Nederlandse kaas

- Advertisement -


Een pakket importbelastingen dat door de Trump-administratie is besteld, heeft gevolgen voor de prijzen van de helft van alle Nederlandse kaasexporten naar de VS. Zodra de tarieven zijn vastgesteld, kunnen Amerikanen verwachten dat ze 25 procent meer betalen bij aankoop van de kaas.

Zo’n 80 miljoen euro Nederlandse kaas is in 2018 naar de VS geëxporteerd en de invoerbelasting zou volgens Nu.nl 39 miljoen euro hebben beïnvloed. Hoewel Goudse en Edammer kaas van de tarieflijst zijn uitgesloten, kunnen veel andere verwerkte producten, waaronder die kazen, zoals voorgesneden of geraspte kaas, met de belasting worden getroffen.

Ongeveer acht procent van alle door de Verenigde Staten geïmporteerde kaas komt uit Nederland. Nederlandse kaas is ook goed voor 14 procent van alle kaas die vanuit de EU naar de Verenigde Staten wordt gestuurd, aldus het Nederlandse ministerie van Landbouw.

Voor ongeveer 600 duizend euro aan varkensworst wordt ook een hogere belasting geheven, evenals zalm, koffie, koekjes, wafels, frisdrank en alcoholische dranken.

Er kunnen meer items aan de lijst worden toegevoegd -of verwijderd- wanneer de huidige Amerikaanse regering dit nodig acht.

Het invoerbelastingpakket is bedoeld om de steun van de Europese Unie voor vliegtuigfabrikant Airbus te compenseren, steun die volgens de Wereldhandelsorganisatie de regels inzake staatssteun heeft geschonden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws