8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

Ipsos: vertrouwen van Nederlanders in de politiek gekelderd

- Advertisement -


Vooral kiezers van partijen aan de flanken van het politieke spectrum (Forum, PVV, SP,JA21) hebben weinig vertrouwen in de landelijke politiek. Van de partijen die nu meedoen aan de formatiebesprekingen is er onder de aanhang van het CDA beduidend minder vertrouwen dan bij D66’ers en VVD’ers. 57 procent van de CDA’ers heeft weinig of heel weinig vertrouwen in de landelijke politiek.

Het vertrouwen onder Nederlanders is ingezakt vanwege drie hoofdthema’s: het beleid op het gebied van gezondheid, de woningmarkt en de stroeve formatie. Bij Ipsos antwoordde 72 procent bevestigend op de vraag of de lange duur van de formatie slecht is voor hun vertrouwen in de politiek. Een vergelijkbaar percentage vindt dat Nederland zich gezien de problemen die er spelen geen maandenlange formatie kan veroorloven.

Andere thema’s en kwesties die slecht uitpakten voor het vertrouwen in de politiek zijn het debacle met de kindertoeslagen, het immigratie- en asielbeleid, de ouderenzorg, de aanpak van de coronacrisis en het klimaatbeleid.

Ipsos vroeg Nederlanders ook specifiek naar hun vertrouwen in de belangrijkste autoriteiten die een rol spelen in de coronacrisis: RIVM, veiligheidsregio, burgemeester, demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge. Waar de waardering voor de eerste drie redelijk stabiel is, zien de twee bewindslieden de waardering voor hun aanpak van de coronacrisis flink zakken.

Vorig jaar vond twee derde nog dat Rutte de coronacrisis goed aanpakt, nu is dat minder dan de helft. Vier op de tien vinden dat Rutte het slecht of zeer slecht doet (vorig jaar was dat 21 procent). Bij De Jonge is het beeld vergelijkbaar. Vorig jaar was 59 procent van mening dat hij de crisis goed aanpakt, nu nog maar 47 procent.

Als belangrijkste dossier waar het nieuwe kabinet mee aan de slag moet, wordt de woningmarkt genoemd. Velen zijn het kennelijk eens met de duizenden die zich ruim een week geleden verzamelden in Amsterdam om aandacht te vragen voor de woningnood, vooral onder jongeren.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws