4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

IT-projecten Nederlandse overheid € 1 miljard boven budget: rapport

- Advertisement -


De Nederlandse overheid gaat circa 1 miljard euro meer uitgeven aan IT-projecten dan oorspronkelijk gepland, concludeert Financieele Dagblad na analyse van 125 recente ICT-initiatieven van de rijksoverheid.

Het oorspronkelijke budget voor de geanalyseerde projecten was ongeveer 2,5 miljard euro. De verwachte kosten zijn inmiddels opgelopen tot 3,5 miljard euro, aldus de krant. Gemiddeld zijn de projecten 36 procent boven het budget. Voor 22 projecten verdubbelden de kosten.

De ICT-vernieuwing bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA is een van de projecten die haar budget ruimschoots heeft overschreden. Dit project is vorig jaar geannuleerd omdat de software onbruikbaar was. Er was toen al 100 miljoen euro aan uitgegeven. Het oorspronkelijke budget was 30 miljoen euro.

Een reden voor de stijgende kosten is dat veel projecten langer duren dan verwacht. Per project is gemiddeld 3,5 jaar gepland, maar in veel gevallen is dit opgelopen tot 4,5 jaar.

Het Financieele Dagblad kreeg de lijst met projecten van ICT-toetsbureau BIT, dat de overheid adviseert over deze projecten. Op de lijst staat niet de Belastingdienst, die al jaren wordt geplaagd door IT-problemen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws