1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Italië moet leren voor zichzelf te zorgen: Nederlandse premier

- Advertisement -


Italië moet leren om voor zichzelf te zorgen in de volgende economische crisis, zei premier Mark Rutte in een interview met het tijdschrift van de grootste Italiaanse krant Corriere della Sera. Rutte zei te begrijpen dat Italië zwaar is getroffen door de pandemie van het coronavirus en hulp nodig heeft, maar het land moet ook leren om op eigen benen te staan, meldt de NOS.

“De impact van de pandemie is enorm geweest voor Italië, zowel in termen van mensenlevens als economische schade. We begrijpen het en daarom moeten we Italië helpen”, zei Rutte. Maar die hulp moet gepaard gaan met hervormingen, voegde hij eraan toe, want Italië moet zichzelf weerbaar maken tegen toekomstige crises.

‘Ik vind het bewonderenswaardig wat premier Conte tot nu toe heeft gedaan. De maatregelen die hij heeft genomen om Italië productiever en concurrerender te maken. Er zijn ook impopulaire maatregelen genomen, en dat is een goed begin. Het is cruciaal dat Italië de volgende keer is in staat om zelfstandig op een crisis te reageren. “

De Europese Commissie heeft voorgesteld om 750 miljard euro aan steun te verlenen aan EU-landen die zwaar zijn getroffen door de coronaviruscrisis – 500 miljard euro als subsidies, de rest als leningen. Als dit voorstel wordt aangenomen, zou Italië het grootste bedrag van ongeveer 170 miljard euro ontvangen.

Italië kan rekenen op hulp van Nederland, maar niet op gratis geld, aldus Rutte. Als het aan Nederland ligt, bestaat het EU-herstelfonds alleen uit leningen. ‘Omdat leningen ook helpen’, zei hij. Rutte wordt beschouwd als de leider van de “zuinige vier” landen die hebben gestreden voor strikte voorwaarden om te worden gehecht aan EU-coronavirushulp.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws