-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Jonge criminele hackers krijgen een baan toegewezen bij Nederlandse ICT-bedrijven

- Advertisement -


Stichting Halt en het Openbaar Ministerie zijn samen een experiment gestart waarbij jonge criminele hackers als straf worden ingezet bij een ICT-bedrijf. De eerste proef van dit experiment, genaamd Yoda naar het Star Wars-personage, is al voltooid in samenwerking met drie ICT-bedrijven in de noordelijke provincies, zei de aanklager in een verklaring.

Twee Drentse jongens van 14 en 15 jaar hebben het experiment al doorstaan. De oudste werd gestraft voor het hacken van een website en het stelen van een lijst met e-mailadressen en wachtwoorden. De jongere crashte het netwerk van zijn school. Ze werden door de politie van school gehaald, moesten hun computers inleveren, een beveiligingsplan schrijven en een sollicitatiebrief schrijven. Tijdens de vakantie deden ze hun taakstraf door te werken bij een van de deelnemende ICT-bedrijven.

Deze vorm van taakstraf maakte volgens het Openbaar Ministerie bij de jongens echt indruk – ze vonden het een geweldige ervaring, maar ervaarden het ook als een straf omdat ze moesten werken in plaats van op vakantie te zijn.

Stichting Halt hoopt dat werken bij een ICT-bedrijf als onderdeel van hun straf, deze jonge hackers zal leren dat ze ‘iets strafbaars in iets positiefs kunnen veranderen’, en dat ‘ze ook een toekomst kunnen hebben als ethische hacker’. De stichting en het Openbaar Ministerie zijn positief over de eerste fase van dit experiment en zullen het binnenkort uitbreiden naar de rest van Nederland.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws