5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Journalisten kunnen worden gedwongen de bron op te geven die wordt verdacht van ernstige misdaad

- Advertisement -


Een nieuwe regeling die beschrijft hoe strafrechtelijke procedures tegen journalisten moeten worden afgehandeld, wordt op 1 juni van kracht. Vanaf dat moment kunnen journalisten alleen worden gedwongen hun bron op te geven als er een vermoeden van een ernstige misdaad bestaat, en alleen als de officier van justitie erbij betrokken is. toestemming gekregen om dwang uit te oefenen op de journalist, liet het Openbaar Ministerie (OM) weten in een verklaring.

In dit geval is een ernstig misdrijf een misdaad die strafbaar is met ten minste 12 jaar gevangenisstraf. De “evenredigheid en subsidiariteit” van het gebruik van dwang om een ​​journalist zijn bron te laten onthullen, zal altijd worden getest, aldus het OM. Voordat een officier van justitie deze stap kan zetten, moet hij toestemming krijgen van de hoofdaanklager en de raad van procureurs-generaal informeren.

Daarnaast zijn er twee nieuwe aandachtspunten aan de regeling toegevoegd. De eerste betreft journalisten die als ‘bijproduct’ in een strafrechtelijk onderzoek belanden, bijvoorbeeld als de rechercheurs op de telefoon van een verdachte tikken en meeluisteren met een gesprek met een journalist. ‘De journalist wordt geïnformeerd wanneer het belang van het onderzoek dit toelaat en voor zover duidelijk is dat het een journalist is’, aldus het OM.

Het tweede punt betreft journalisten die in het buitenland werken. Als de politie of OM een verzoek doet bij een buitenlandse autoriteit waarbij een journalist is betrokken, dan moeten de gehanteerde procedures zoveel mogelijk overeenkomen met de procedures die voor journalisten in Nederland gelden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws