-1.9 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Justitie Min. kondigt verbeteringen aan om agenten met PTSS sneller te helpen

- Advertisement -


Het politiestelsel voor beroepsziekten, incidenten en arbeidsongevallen wordt verbeterd, zodat agenten met posttraumatische stressstoornis (PTSD) sneller de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, zo meldde minister Ferdinand Grapperhuis van Justitie en Veiligheid na hierover afspraken te hebben gemaakt. met vakbonden en Centrale Ondernemingsraad.

Politieagenten hebben risicovolle beroepen en kunnen worden geconfronteerd met incidenten die een grote impact kunnen hebben op hun fysieke en mentale gezondheid, aldus het ministerie. ‘Dit moet zoveel mogelijk worden voorkomen, maar als het toch gebeurt, moet de zorg, ondersteuning en begeleiding worden geboden die de medewerker nodig heeft.’ De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat dit zo snel en soepel mogelijk gaat.

Als een politieagent een beroepsziekte of letsel oploopt, krijgen ze “onmiddellijk de beste zorg, aandacht en ondersteuning zodat ze zich kunnen concentreren op herstel en integratie”, aldus het ministerie. Het melden van een beroepsletsel is voldoende om direct toegang te krijgen tot hulp – ongeacht hoe het letsel is opgelopen. ‘Pas als later blijkt dat er geen verband is tussen de blessure en de uitoefening van het beroep, worden de extra voorzieningen van de politie stopgezet.’ Maar andere voorzieningen waar alle werknemers recht op hebben in geval van beroepsletsel of ziekte blijven behouden.

Alle kosten die redelijkerwijs zijn gemaakt voor behandeling en herstel worden vergoed aan de politieagent, inclusief schade aan loopbaan en inkomen. Dit om te voorkomen dat agenten voor restschade naar de burgerlijke rechter moeten. Ook bekijkt de minister of een commissie, bestaande uit zowel de politie als de vakbonden, schadeclaims kan beoordelen. De politie vergoedt ook het verlies van levensvreugde als gevolg van een arbeidsongeval door verdriet.

Het belangrijkste doel is dat de politieagent door middel van deskundige begeleiding naar passend werk en met volledige betaling weer in het eigen beroep kan integreren, aldus het ministerie. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, helpt de politie de agent met het zoeken naar andere passende oplossingen binnen of buiten de politie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws