4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Justitie Min. wist van corruptiezaak tegen Haagse schepenen maanden voor invallen: rapport

- Advertisement -


Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kende een corruptieonderzoek tegen de Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui minstens 10 maanden voordat hun huizen in oktober vorig jaar werden overvallen, melden de NOS en Omroep West op basis van documenten die zijn aangevraagd bij het Openbaar Ministerie. via de Wet op de overheidsinformatie. Voormalig burgemeester Pauline Krikke was in die periode niet op de hoogte van het onderzoek.

Uit de opgevraagde documenten blijkt dat in januari 2019 een e-mail met het onderwerp ‘rapport gevoelig onderzoek’ naar de top van het Openbaar Ministerie (OM) en de officier van justitie in Den Haag is gestuurd. Minister Grapperhaus was toen al via een officieel bericht geïnformeerd, aldus de omroepen.

Uit e-mails van de daaropvolgende maanden blijkt dat Krikke, toen burgemeester van Den Haag, bewust niet op de hoogte was van het onderzoek en dat minister Grapperhaus deze beslissing ondersteunde. Ze hoorde pas van het onderzoek via een telefoontje van het OM op de ochtend van 1 oktober, toen de Rijksrecherche Rijksrecherche op het punt stond de huizen van de schepenen te overvallen.

Een dag later vertelde Krikke aan Omroep West dat het niet vreemd was dat ze niet op de hoogte was van het onderzoek. ‘Het Landelijk Parket doet onderzoek en dat is iets anders dan bijvoorbeeld de lokale driehoek [of mayor, police and prosecutor] of iets dergelijks ‘, zei ze. De Rijksrecherche, de afdeling die de interne onderzoeken bij de overheid en de overheidsdiensten afhandelt, kan beslissen wie er wanneer op de hoogte moet worden gebracht van een onderzoek.

Waarom Krikke niet op de hoogte was, is niet duidelijk. In de gevraagde documenten was veel informatie verduisterd en ‘het OM wil de precieze inhoud van de ambtsberichten niet bekendmaken’ in het belang van het onderzoek naar de inmiddels afgetreden wethouders, schreef de NOS.

Door de corruptiezaak tegen de twee wethouders stortte de heersende coalitie in de gemeente Den Haag in. Het was ook mede verantwoordelijk voor het aftreden van Krikke als burgemeester. Zowel De Mos als Guernaoui ontkennen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws