7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Kabinet dringt debat aan over strengere wetten op verkrachting en seksueel geweld

- Advertisement -


Na een campagne van Amnesty International tegen meer minister van Justitie en Veiligheid zei Ferd Grapperhaus dat hij zou blijven aandringen op meer debat over de huidige wetgeving inzake verkrachting, aanranding en seksueel misbruik in Nederland. De kwestie kreeg vorige maand meer publiciteit nadat uit onderzoek namens Amnesty International bleek dat een vijfde van de jonge Nederlandse mannen denkt dat het ontbreken van een duidelijk “nee” hetzelfde is als het krijgen van toestemming voor seks, en een vijfde van de Nederlandse vrouwen heeft ongewenste ervaringen penetratie van hun lichaam.

De huidige Nederlandse wet beschouwt een daad alleen als verkrachting als geweld of dwang is bewezen, en niet als een slachtoffer zich niet kan verzetten omdat hij dronken is of verlamd is door angst. De minister heeft in mei een nieuw wetsvoorstel ingediend dat de wet aanscherpt, en dat geldt ook voor de regering advies van het publiek accepteren over de zaak tot en met 16 augustus.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vrijdag erkend dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een belangrijk en urgent maatschappelijk probleem is dat veel mensen treft en dat het ernstige gevolgen heeft voor de slachtoffers. Grapperhaus schreef Amnesty International als reactie op hun #LetsTalkAboutYes-campagne en zei dat hij het met hen eens was en met de 5.600 mensen die schreven ter ondersteuning van het criminaliseren van alle vormen van onvrijwillige seks.

“Ik waardeer het zeer dat Amnesty nu op deze manier betrokken is bij de modernisering van de morele wet, omdat een belangrijke en verreikende kwestie zoals seksuele overtreding voortdurende aandacht vereist. Dit versterkt mijn motivatie om slachtoffers van seksueel geweld beter te beschermen,” Grapperhaus zei.

“Omdat seksueel grensoverschrijdend gedrag een probleem is waar iedereen in Nederland mee te maken heeft, vind ik het belangrijk om in een vroeg stadium zoveel mogelijk mensen hun mening te geven over de nieuwe wetgeving. Ook omdat het strafrecht in hoge mate de sociale normen weerspiegelt in onze samenleving is het belangrijk dat mensen reageren. De norm is dat seksueel contact vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. Het wetsvoorstel moet recht doen aan de sociale realiteit ‘,’ zei de minister vrijdag.

Het debat over de nieuwe wetgeving zal naar verwachting in september beginnen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws