4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Kabinet om jeugdzorgbeleid om te keren om pleegzorg, complexe vraagstukken beter aan te pakken

- Advertisement -


Het kabinet overweegt een ommekeer in zijn beleid om de jeugdzorg te decentraliseren naar aanleiding van een zeer kritisch rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugdzorg. Het rapport, opgesteld met het ministerie van Justitie en Veiligheid, zei dat het personeelsbestand in de sector veel te laag is, waardoor het voor gezinnen moeilijk of onmogelijk is om hulp te krijgen bij het oplossen van complexe problemen of een veelheid aan problemen.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en minister van Rechtsbescherming Sander Dekker zeiden donderdag in een Kamerbrief dat ze vinden dat de jeugdzorg in handen moet komen van 42 bestaande regio’s die gespecialiseerd zijn in jeugdzorg. Degenen die hulp nodig hebben bij het aanpakken van gespecialiseerde gezondheidsproblemen zoals anorexia, en ook pleegzorgdiensten, zullen volgens NRC de eersten zijn die zorg ontvangen uit het meer gecentraliseerde systeem.

‘Dat wil je als gemeente niet zelf regelen’, zei De Jonge in de krant.

De ministers van het kabinet stopten met het noemen van decentralisatie als een mislukking. ‘Dat doet geen recht aan wat is bereikt’, zei hij tegen de krant. ‘Maar ik durf niet te zeggen dat het goed gaat. Het gaat niet goed.’

Het kabinet zette het beleid voort dat in 2015 van kracht werd en dat gemeenten verantwoordelijk maakte voor jeugdhulp, jeugdbescherming en rehabilitatie voor jongeren tot 23 jaar. De regering besloot dat gemeentelijke instellingen beter gepositioneerd waren om in te spelen op de specifieke behoeften van kinderen die op hun grondgebied wonen.

De steden waren echter niet voorbereid op de stijging van de jeugdzorgpatiënten en de hogere kosten. Vorig jaar hadden ongeveer 428 duizend kinderen contact met de zorgdiensten, wat overeenkomt met ongeveer tien procent van de jeugd in het land.

Het leidde in september tot een grote staking van zorgverleners in Nederland, die voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis hun baan verlieten. Aan hun klachten over onderbezetting en lange wachttijden werd niet voldaan door de toezegging van het kabinet om de komende drie jaar een extra miljard euro in het systeem te pompen, omdat de regering zich na 2022 niet meer wil verbinden tot structurele budgetverhogingen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws