8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

‘Kabinet vroeg Mojo geen dance-events te organiseren’ • Ouderenbond wil makkelijker papieren QR-code

- Advertisement -


Wetenschappers van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA zeggen dat er geen bewijs is dat extra coronaprikken nodig zijn voor de algehele bevolking. De onderzoekers trekken die conclusie na meerdere studies naar effectiviteit van vaccins in de praktijk op een rij te hebben gezet.

De bescherming van coronavaccins tegen ernstige ziekte en dus ziekenhuisopnames blijft heel hoog, ook bij de deltavariant, stellen de onderzoekers in The Lancet. Alleen bij 75-plussers beschermen de vaccins na verloop van tijd bij de deltavariant iets minder tegen ziekenhuisopnames. Daarom is het belangrijker om de doses in te zetten in delen van de wereld waar überhaupt nog weinig geprikt is.

Data uit Israël waaruit zou blijken dat een booster snel zorgt voor meer bescherming, moeten volgens de onderzoekers met een flinke korrel zout genomen worden. Die data zijn gebaseerd op een onderzoeksperiode van gemiddeld slechts een week na het toedienen van een derde prik met het Pfizer-vaccin. Of de bescherming op lange termijn ook hoog blijft is daarom allerminst zeker, zeggen de onderzoekers.

Gezondheidsraad

Bij het onderzoek zijn twee wetenschappers van de FDA betrokken die hebben gezegd daar te zullen vertrekken. Ze zijn het oneens met president Biden, die elke Amerikaan acht maanden na de tweede dosis een boosterprik wil aanbieden.

Eerder zeiden ook al de WHO en het Europees Medicijnagentschap dat boosters voor de algehele bevolking nu niet nodig zijn. Ze bieden hooguit soelaas bij ouderen en mensen die een minder goed werkend immuunsysteem hebben. Morgen publiceert de Nederlandse Gezondheidsraad een advies over het toedienen van extra prikken. Aan de hand daarvan zal het kabinet bepalen of er ook hier boosterprikken gegeven zullen worden, en zo ja aan wie.

De onderzoekers sluiten in The Lancet niet uit dat een booster voor de algehele populatie op een gegeven moment wel nodig wordt. Dat kan zijn als de werking van de vaccins tegen ernstige ziekte na verloop van tijd toch significant blijkt af te nemen, of als er een variant van het virus komt waartegen de vaccins slechter beschermen.



Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws