24 C
Utrecht
dinsdag, mei 17, 2022

Kabinet zou Covid-beperkingen in sport, horeca & cultuur kunnen versoepelen

- Advertisement -


Het kabinet overweegt hoe het de coronamaatregelen verder kan versoepelen zodat toeschouwers professionele of amateursportwedstrijden kunnen bijwonen, zei premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer. Hij sprak ook zijn optimisme uit dat de evenementensector binnenkort weer zou kunnen heropenen en herhaalde dat het kabinet ook van plan is om elke ruimte te gebruiken om de beperkingen te versoepelen, zodat de noodlijdende horeca- en culturele sector enigszins kan heropenen.

De premier wilde geen harde garantie geven over het opheffen van meer beperkingen. “We zijn hoopvol, maar we wachten nog steeds op meer informatie over hoe pathogeen Omicron is”, zei hij tegen de parlementsleden, verwijzend naar de nieuwere, meer besmettelijke variant van het virus. Hij maakte de opmerkingen donderdag tijdens het Tweede Kamerdebat over de coronamaatregelen.

Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakten afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie de versoepeling van enkele lockdown-beperkingen bekend. De regels zijn niet versoepeld voor bars, cafés, musea, bioscopen en theaters, die allemaal gesloten moeten blijven, behalve voor restaurants die afhaalbestellingen mogen verkopen. De getroffen bedrijven hielden de afgelopen dagen protesten tegen de beperkingen van de overheid. Dertig burgemeesters, waaronder die van de 12 grootste steden van het land, schreven ook een donderdag gepubliceerd opiniestuk waarin het kabinet wordt opgeroepen het huidige beleid serieus te herzien.

De adviseurs van het kabinet over deze kwestie, het Outbreak Management Team, komen vrijdag bijeen voordat ze een nieuwe opdracht aan het kabinet presenteren. Rutte en Kuipers houden dinsdag een persconferentie over eventuele beleidswijzigingen rondom het coronavirus.

“Gezien het positievere beeld dat Jaap van Dissel van het RIVM eerder vandaag op de briefing presenteerde, is er hoop”, aldus Rutte. Van Dissel vertelde de Tweede Kamercommissie voor volksgezondheid dat de vroege aannames van het RIVM over de Omicron-variant te pessimistisch waren over het aantal ziekenhuisopnames dat het zou kunnen veroorzaken. Hij zei dat Omicron 95 procent van de nieuwe infecties veroorzaakt, en dat het risico op ziekenhuisopname minstens 40 procent lager is dan de Delta-variant.

Alle wijzigingen in de coronavirusbeperkingen zijn afhankelijk van nieuwe prognoses van het Outbreak Management Team, zei Rutte. Hoewel het aantal besmettingen zo snel stijgt dat de IT-systemen van het RIVM en de GGD de toestroom van data niet aankunnen, zakten de dagelijkse ziekenhuisopnames wekenlang gestaag naar beneden, tot dinsdag. Toch zei Rutte dat alles ‘in een gunstige richting’ ging.

Joba van den Berg, parlementariër van coalitiepartij CDA, pleitte voor de nog gesloten horecabedrijven en culturele organisaties en vroeg of ze in ieder geval voor 29 januari open zouden kunnen. -essentiële winkels om te openen, maar geen musea of ​​bioscopen.

Ook leden van de VVD, de eigen partij van de premier, drongen aan op de kwestie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws