8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Kabinetslid neemt ontslag wegens valse beschuldigingen van fraude door de Belastingdienst

- Advertisement -


Menno Snel kondigde zijn ontslag aan bij het kabinet vanwege een schandaal bij de belastingdienst waarbij honderden ouders ten onrechte kinderopvang verloren, een fout die het Nederlandse publiek ruim 8,6 miljoen euro zou kunnen kosten. De ouders worden ervan verdacht het slachtoffer te zijn van raciale en etnische profilering bij het onderzoek van de Belastingdienst naar fraude, en parlementariërs waren naar verluidt het zat toen de betrokken ouders geen leesbare kopieën konden krijgen van de interne dossiers van de autoriteit over de getroffen families.

Snel was staatssecretaris bij het Ministerie van Financiën en daarmee de nummer twee van het ministerie achter Wopke Hoekstra. Snel kondigde woensdag zijn ontslag aan voordat Kamerleden een debat over deze kwestie begonnen. Zijn enige overgebleven steun in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, kwam van de coalitiepartijen, aldus omroep NOS.

Gisteren zei Snel dat 200 ouders een vergoeding krijgen tot 20 duizend euro over de fout, en nog eens 70 ouders meer. De uitbetalingen zullen oplopen tot 66 duizend euro.

De vergoeding is overeengekomen nadat de Belastingdienst een fout had gemaakt door op grote schaal kopieën van de eigen dossiers van hun kantoor te redigeren op verzoek van een groep ouders. De ouders probeerden te achterhalen hoe de belastingdienst had vastgesteld dat de ouders het systeem bedrogen.

Hoewel Snel erkende dat de verduistering van de documenten een vergissing was, beschuldigde een rapport van RTL Nieuws en Trouw hem ervan opzettelijk informatie te hebben onthouden aan parlementariërs over het aantal slachtoffers in de affaire.

In haar kritiek op de situatie beschuldigde de Nationale Ombudsman de Nederlandse Belastingdienst ervan het leven voor honderden gezinnen vrijwel onmogelijk te maken. De Kinderombudsman beschuldigde de Belastingdienst er ook van het welzijn en de rechten van bij de zaak betrokken kinderen te negeren.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws