5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Kamerleden maken zich zorgen over het open blijven van scholen in Nederland

- Advertisement -


Parlementsleden van zowel coalitie- als oppositiepartijen maken zich zorgen over het besluit van de regering om scholen voorlopig open te houden.

Donderdag kondigde de premier strengere maatregelen aan in de strijd tegen Covid-19, maar het sluiten van kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen hoorde daar niet bij. PVV-leider Geert Wilders noemde dit ‘onverantwoordelijk’ en ‘spelen met het leven van mensen’ in een debat over de nieuwe maatregelen, meldt de NOS. Ook de FvD, PvdD, 50Plus, DENK, een PvdA vindt dat scholen moeten sluiten.

De PvdA was niet voorstander van een PVV-motie om alle scholen per direct te sluiten en de motie is niet aangenomen. Een motie waarin werd gesteld dat ouders die besloten hun kinderen thuis te houden geen boete kregen, kregen meerderheidssteun.

Wilders denkt dat de regering binnenkort spijt zal krijgen van haar besluit om scholen niet te sluiten. ‘Ik voorspel dat als je dit volhoudt, Nederland in opstand komt. Mensen halen hun kinderen van school en leraren melden zich ziek. En daar ben ik het meteen mee eens.’

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft de regering gevraagd ervoor te zorgen dat scholen over voldoende middelen beschikken om het virus te bestrijden. Volgens Klaver is het al een hele opgave voor een gezin thuis om regelmatig de handen te wassen, laat staan ​​voor een leerkracht met tientallen leerlingen. En wie op school de deurgrepen blijft schoonmaken, vroeg Klaver zich af.

De D66 vindt dat de overheid de schoolleiders veel verantwoordelijkheid geeft, vooral in Noord-Brabant – de provincie die het zwaarst wordt getroffen door het coronavirus met 273 inwoners onder de 614 positieve testgevallen in Nederland. De coalitiepartij heeft de regering gevraagd te heroverwegen of scholen in de provincie toch niet gesloten moeten worden.

Premier Mark Rutte verdedigde zijn beslissing om scholen open te houden. ‘Ik wil niet dat die scholen open blijven’, zei hij in het parlement. ‘Maar ik volg het advies op van deskundigen die zeggen dat de medische risico’s voor kinderen aanzienlijk kleiner zijn. En ik luister naar instanties die zeggen dat als we scholen sluiten, we veel mensen zullen missen in sectoren als de gezondheidszorg, de GGD’s, de brandweer en de politie.” Als kinderen thuis moeten blijven, kan tenminste één van hun ouders niet aan het werk. Rutte ontkende ten stelligste dat hij “met mensenlevens speelt”.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws