6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Kamerleden willen het voor sommige huurders gemakkelijker maken om hypotheken te krijgen

- Advertisement -


Een parlementaire meerderheid wil het makkelijker maken voor huurders die teveel verdienen aan sociale huurwoningen, maar te weinig aan een hypotheek om een ​​woning te kunnen kopen. Het CDA heeft een voorstel ingediend om bij het aanvragen van een hypotheek rekening te houden met de vlekkeloze huurrecords van deze huurders – laat uit hun geschiedenis van trouw betalen van huur zien dat ze de maandelijkse kosten van een hypotheek kunnen dragen, is het idee, meldt RTL Nieuws .

Deze huurders betalen vaak grote bedragen aan huur, soms meer dan duizend euro. Als ze dat voor elkaar krijgen, kunnen ze waarschijnlijk ook een hypotheek betalen, meent CDA-Kamerlid Julius Terpstra. Hij wil dat banken in het hypotheekadvies rekening houden met een zogenaamde huurverklaring. ‘Want dan kunnen jongeren tussen de 20 en 30 jaar die al jaren huren, makkelijker een hogere hypotheek krijgen, ook al hebben ze een flexibel contract’, zei hij volgens de omroeporganisatie.

In Nederland is dit in principe al toegestaan, maar komt zelden voor. BLG Wonen, onderdeel van de Volkskbank, is vorig jaar een experiment gestart met verhuurverklaringen. Honderden mensen meldden zich aan, maar BLG Wonen verstrekte tot nu toe slechts zes hypotheken op basis van huuropgaven. Enkele tientallen klanten zijn volgens het bedrijf nog op zoek naar een woning. En bij nader inzien zou een grote groep in aanmerking kunnen komen voor een reguliere hypotheek.

Huiseigenarenvereniging Eigen Wonen vertelde RTL dat de verhuurverklaring een goed initiatief is om mensen op de woningmarkt te helpen, maar voegt daaraan toe dat het wel beperkingen heeft. Ook al kom je in aanmerking voor een hypotheek met een verhuurverklaring, dat betekent niet dat je op de huidige krappe huizenmarkt een huis kunt vinden, zei woordvoerder Hans Andre de la Porte tegen de omroep. En de druk op de huizenmarkt zal verder toenemen als meer mensen geld kunnen lenen om een ​​huis te kopen. Dit zou de huizenprijzen nog verder kunnen opdrijven, waarschuwde hij.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws