7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Kids Sinterklaas show houdt er een in blackface naast door as geveegde Zwarte Pieten

- Advertisement -


In de eerste aflevering van NTR’s kindervoorstelling Sinterklaasjournaal op maandag stonden vooral Chimney Pieten met roetvlekken op hun gezicht. Slechts één, gespeeld door acteur Maarten Wansink, had een volledig zwart gezicht, meldt NU.nl.

In de eerste aflevering maakte presentator Dieuwertje Blok het eerste contact met de stoomboot, die koers moet zetten naar Zaanstad waar Sinterklaas zaterdag zijn nationale aankomst in Nederland maakt. De boot is nog niet vertrokken, omdat Sinterklaas nog niet aan boord is.

Er zijn duidelijke regels voor Nieuwe Pieten “, zei Hoofdpiet, het hoofd van de helpers van Sinterklaas in de aflevering.” De eerste: echte Pieten maken iedereen blij met cadeautjes. Pieten zijn altijd heel aardig voor iedereen, en vooral voor Dieuwertje. En ten derde: Pieten doet altijd wat Hoofdpiet zegt. Is dat duidelijk?”

https://www.youtube.com/watch?v=qho2x9zOM0I

Omroep NTR maakte begin oktober bekend dat het Sinterklaasjournaal en de nationale aankomst alleen schoorsteenpieten zullen bevatten met roet op hun gezicht. Een paar dagen later maakte de omroep duidelijk dat er ook Pieten zullen komen met volledig zwarte gezichten, omdat ze vaak door de schoorsteen gingen. Deze keuze ‘past in de trend van de afgelopen jaren’, zei een woordvoerder tegen NU.nl. De omroeporganisatie wil maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelen in haar programma’s. ‘Om ze niet te sturen of er standpunten over in te nemen. We zijn geen actieve deelnemer aan de Zwarte Piet-discussie.’

Traditie en verandering moeten “hand in hand” gaan, aldus de NTR-woordvoerder. ‘De Pieten hebben roet op hun gezicht, omdat ze door de schoorsteen gaan. Als een Piet vaker door de schoorsteen gaat, heeft hij of zij meer roet op zijn gezicht.’

Het karakter van Zwarte Piet is in Nederland een controversieel onderwerp. Sommigen beschouwen hem als een waardevolle traditie die moet worden beschermd, anderen beschouwen hem als een racistisch en stereotype symbool van slavernij. Maandagochtend bezetten een aantal anti-Zwarte Piet-activisten een loopbrug naar de gebouwen van het Mediapark in Hilversum om te protesteren tegen het feit dat NTR het personage nog steeds in zijn blackface-vorm heeft op het Sinterklaasjournaal. Stichting Majority Perspective heeft een kort geding aangespannen waarin de rechtbank wordt verzocht de nationale aankomst van Sinterklaas op zaterdag in Zaanstad te verbieden.

In 2016 concludeerden de Verenigde Naties dat de figuur van Zwarte Piet een uiting is van racisme die via onderwijs bestreden moet worden. De traditie is achterhaald, concludeerde de VN.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer onderzocht de figuur van Zwarte Piet na ontvangst van klachten. Ze concludeerde dat het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet in zijn huidige vorm kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie. Zwarte Piet is in zijn traditionele blackface-vorm daarom in strijd met het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, zei ze.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws