4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Kinderdagverblijven heropenen, basisscholen en sportverenigingen gedeeltelijk, volgens advies uitbraakploeg

- Advertisement -


Kinderopvanginstellingen en basisscholen voor speciaal onderwijs kunnen na de meivakantie zonder beperkingen weer open, blijkt uit het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team van de overheid dat de NOS in haar bezit heeft. Basisscholen kunnen gedeeltelijk heropenen en dat geldt ook voor sommige sportverenigingen, zo blijkt uit het advies. Premier Mark Rutte zal dinsdagavond het besluit van de regering bekendmaken over wat te doen met de huidige coronavirusmaatregelen.

Basisscholen kunnen zich na de meivakantie voorbereiden op “gedeeltelijke schoolbezetting per dag”, aldus het advies. Dit kan halve lessen zijn, of afwisselend kinderen naar school laten gaan. Terwijl dit gebeurt, moet de overheid de ontwikkelingen in Scandinavië, waar de scholen al gedeeltelijk open zijn, nauwlettend in de gaten blijven houden, adviseerde de OMT. Het team van experts merkte op dat er onder experts verschil van mening bestaat over de vraag of basisscholen al dan niet volledig kunnen worden geopend, dus het is veiliger om bij gedeeltelijke opening te blijven.

Volgens de OMT is de belangrijkste overweging hier of het risico voor de volksgezondheid “beheersbaar” is. Docenten hebben gemakkelijker toegang tot coronavirus-tests. Als er een maand na de heropening van de basisschool geen grote uitbraak is geweest, kan het secundair onderwijs zich voorbereiden op “lichamelijke opvoeding” in de klas. Zolang de sociale afstand van 1,5 meter behouden blijft.

Het middelbaar beroepsonderwijs, het hbo en de universiteit zullen voorlopig moeten vasthouden aan afstandsonderwijs, al kunnen er bijvoorbeeld uitzonderingen worden gemaakt voor stages en praktijkonderwijs. De OMT wil eerst precies weten hoeveel leerlingen en studenten erbij betrokken zijn alvorens hierover definitief advies te geven.

Voor andere vormen van lichamelijke opvoeding brengen te ruime of te snelle maatregelen volgens de OMT een te groot risico op een nieuwe grote uitbraak. De effecten van de bovengenoemde versoepelde maatregelen moeten eerst enkele weken worden gecontroleerd.

Als het op sport aankomt, denkt de OMT dat het veilig is om enkele maatregelen voor kinderen, tieners en individuele topsporters te versoepelen. Kinderen tot 12 jaar mogen buitensporten, zonder 1,5 meter uit elkaar te blijven. Tieners tussen 12 en 18 jaar kunnen ook teamsporten, zolang ze maar 1,5 meter uit elkaar blijven. De risico’s van het mogen trainen van topsporters in individuele sporten zijn “beheersbaar”, aldus de OMT. Het team adviseerde de overheid om koepelorganisaties per sport beperkingen en preventieve maatregelen te laten bedenken. Herstarten van teamsporten voor volwassenen is volgens de OMT geen goed idee.

De OMT heeft ook afgeraden het bezoekersverbod in verpleeg- of verzorgingshuizen te versoepelen. Door familie of vrienden te laten bezoeken, neemt het risico toe dat het coronavirus wordt geïntroduceerd in een verpleeg- of verzorgingshuis, en de gevolgen kunnen ernstig zijn bij ouderen of kwetsbare bewoners. Voordat bezoekregelingen kunnen worden versoepeld, ‘is verder inzicht in de situatie in verzorgingshuizen nodig’, aldus de OMT.

Het team van experts kon geen consensus bereiken over het al dan niet toestaan ​​van “contactberoepen”. Bij beroepen waar al beschermende kleding wordt gebruikt, zoals bij tandartsen, beschouwt de OMT de risico’s beheersbaar. Maar het is nog niet verantwoordelijk om het verbod op andere contactbedrijven, zoals kapsalons en massagesalons, op te heffen. “Het knelpunt hier is het gebrek aan duidelijkheid over de rol van pre-symptomatische infectie in deze setting, en in verband met de noodzaak van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten de zorg.” Met andere woorden, het is nog niet zeker of de kostbare voorraad maskers, handschoenen en andere uitrusting buiten de gezondheidszorg mag worden gebruikt.

De OMT is het belangrijkste adviesorgaan van de regering over de aanpak van de coronaviruscrisis, maar het advies is niet bindend. De regering beslist welk advies zij wel en niet overneemt. Het OMT-advies is grotendeels op medische gronden gebaseerd. De overheid zal ook andere zaken in overweging nemen, zoals kinderen die achterlopen op school en de sociale gevolgen van isolement.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws