4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Kinderen geïrriteerd door de mobiele telefoonverslaving van ouders; Onveilig rijden een topprioriteit

- Advertisement -


Een derde van de Nederlandse kinderen is geïrriteerd door het smartphonegebruik van hun ouders, vooral in de auto en aan de eettafel. Maar liefst 38 procent zegt dat hun ouders niet altijd reageren als ze hen vragen de smartphone neer te leggen, blijkt uit onderzoek van Nationale Academie onder 1.849 kinderen tussen de 13 en 18 jaar, meldt RTL Nieuws.

Bijna een kwart van de ouders gebruikt zijn telefoons volgens de kinderen regelmatig aan de eettafel. De jongeren vinden dat ze belangrijker moeten zijn dan de ‘virtuele contacten’ van hun ouders, zeiden ze in de enquête.

Smartphone-gebruik in de auto is ook een grote zorg voor Nederlandse jongeren. Ze noemen het gevaarlijk, onverantwoordelijk en onvolwassen. Van de jongeren van wie de ouders een smartphone in de auto gebruiken, voelt 43 procent zich onveilig. Een derde zei zich ongemakkelijk te voelen. En 21 procent zei er stress over te hebben.

Uit een recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV bleek dat Europese automobilisten ongeveer 10 procent van hun tijd op de weg besteden aan afleidende activiteiten, meldt NU.nl. Bij truckers is dat zelfs 20 procent. De grootste afleiding komt van mobiele telefoons – automobilisten besteden gemiddeld 4 procent van hun rijtijd aan het controleren van hun telefoons. Andere afleidingen zijn er in de vorm van eten, drinken, scheren en make-up aanbrengen.

Voor deze studie onderzocht de SWOV gedurende twee jaar het rijgedrag van bijna 300 automobilisten, truckers en scooterrijders in zes Europese landen. Hun dagelijks gedrag in hun auto werd gevolgd met camera’s en meetapparatuur. De neiging om iets anders te doen nam toe wanneer het voertuig langzaam reed of stilstond, zoals in het verkeer.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws