5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Kinderen verspreiden het coronavirus nauwelijks: gezondheidsfunctionaris; Scholen toch gesloten houden, zegt Wilders

- Advertisement -


Kinderen spelen een verwaarloosbare rol bij de overdracht van Covid-19, vertelde Jaap van Dissel van RIVM aan het parlement tijdens een debat over de reactie van de regering op de pandemie op woensdag. Volgens Van Dissel, directeur van de afdeling Infectieziektebestrijding van het RIVM, zijn er verschillende onderzoeken die erop wijzen dat kinderen niet vaak ziek worden door het coronavirus op te lopen, en dat ze het zelden aan volwassenen doorgeven als ze dat doen.

Dit komt nadat premier Mark Rutte dinsdag het besluit van de regering heeft aangekondigd om vanaf 11 mei basisscholen en kinderdagverblijven te heropenen.

Met slechts ongeveer 0,7 procent van de Covid-19-patiënten die jonger zijn dan 19 jaar, is Van Dissel van mening dat het risico laag genoeg is om scholen voor de eerste keer sinds de sluiting op 16 maart te laten heropenen.

Open bars en restaurants, geen basisscholen: Wilders

Hoofd van de extreemrechtse PVV, Geert Wilders, sprak zijn afkeuring uit over het voornemen van de regering om te beginnen met de heropening van basisscholen, waarbij hij van mening was dat er “nog te veel onzekerheden” zijn om dit veilig te doen.

Ondanks Van Dissels getuigenis benadrukt Wilders niettemin dat er onder deskundigen verdeeldheid bestaat over het risico van overdracht tussen schoolkinderen en volwassenen, zoals ouders en leerkrachten.

Wilders is ook van mening dat de horeca, waaronder bars en restaurants, zo snel mogelijk weer moet worden geopend. Volgens hem zou dit eerder moeten gebeuren “binnen drie dagen dan binnen drie weken” vanwege de enorme financiële druk waar dergelijke bedrijven onder blijven staan. Bars en restaurants gaan op 20 mei open, tenzij de maatregelen voor sociale afstanden volgende maand verder worden verlengd.

“De horeca wordt enorm geholpen als ze zo snel mogelijk kunnen openen”, aldus Wilders.

Kamerleden van de eigen conservatieve VVD-partij van Rutte drongen er bij het kabinet op aan een apart plan voor restaurants en cafés op te stellen, omdat zij van mening zijn dat, omdat dergelijke bedrijven bijzonder kwetsbaar zijn, de huidige financiële steunmaatregelen onvoldoende zijn gebleken.

Klaas Dijkhoff, voorzitter van de VVD, geeft aan dat er aanvullende voorwaarden kunnen worden gesteld aan restaurants en cafés, mits deze extra overheidssteun krijgen.

Psychologen, economen en ethici zouden het kabinet moeten adviseren

Parlementsleden van meerdere partijen uitten veel kritiek op de vermeende overmatige afhankelijkheid van de regering van het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de Covid-19-crisis aan te pakken.

Volgens leden van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zou het kabinet moeten luisteren naar meer advies van een ‘nieuw team’ van experts dat in staat zou zijn inzicht te geven in verschillende aspecten van de pandemie en de impact ervan op de samenleving, niet alleen de impact op de volksgezondheid. De partijen riepen de regering op om de deelname van psychologen, opvoeders, ethici en economen in het adviesteam van het kabinet te overwegen.

Momenteel bestaat de OMT uit een groot aantal deskundigen op het gebied van infectieziekten en volksgezondheidsfunctionarissen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws