7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Klein aantal kerken neemt bijna de helft van de monumentensubsidies op: rapport

- Advertisement -


Een groot deel van de Nederlandse subsidies voor monumenten gaat naar het behoud van een klein aantal kerken. Ongeveer 4 procent van het totale aantal rijksmonumenten zijn kerken. Tussen 2009 en 2018 ontvingen zij 44 procent van het subsidiegeld voor monumentenzorg, meldt Trouw op basis van cijfers van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Nederland telt bijna 62 duizend rijksmonumenten, waarvan 2.351 kerken. Dat ze zoveel van het subsidiegeld opeten is niet verwonderlijk, aangezien kerken vaak grote gebouwen zijn. 35 van de 40 grootste monumenten van het land zijn kerken. Kerken werden ook vaak gebouwd met kostbare materialen zoals natuursteen, die veel kosten om te vervangen. En het onderhoud van hun grote hoeveelheid detailwerk, zoals houtsnijwerk, wordt steeds duurder omdat steeds minder mensen in deze ambachten werken.

Het aantal subsidieaanvragen voor kerken was het afgelopen decennium redelijk stabiel, met een piek in 2011 en 2012 en nog een in 2018. Volgens de krant komt dit doordat de subsidieregeling uitgaat van een zesjarig onderhoudsplan. Verreweg de meeste subsidieaanvragers dienen elke zes of zeven jaar nieuwe aanvragen in.

Het grote bedrag aan subsidiegeld dat naar kerken gaat, gaat niet ten koste van andere monumenten. Er zijn maar weinig aanvragen afgewezen omdat het geld op was. In 2015, 2017 en 2018 gebeurde dit niet één keer. In 2016 gebeurde het 25 keer.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws