19.7 C
Utrecht
zondag, september 24, 2023

Kortere werkweken voor hetzelfde geld loont voor het Nederlandse bedrijf Loyals

- Advertisement -


Toen de eigenaren van het Nederlandse marketingbedrijf Loyals hun fulltime medewerkers vertelden dat ze elke week een extra vrije dag zouden krijgen zonder loonsverlagingen, was het personeel op zijn zachtst gezegd op hun hoede. Hoewel iedereen tevreden was met het idee om 32 uur per week te werken in plaats van de meer traditionele definitie van “fulltime”, konden ze aanvankelijk niet begrijpen hoe ze hun taken mogelijk konden afmaken.

Maar tegen het einde van die maand heeft iedereen bij het bedrijf in Mijdrecht de verandering omarmd, zegt mede-oprichter en mede-eigenaar van het bedrijf Gillian Robles.

“We zien dat mensen veel energie krijgen van hun extra vrije dag. Ook de productiviteit lijkt te stijgen, maar we hebben nog geen inzicht in de werkelijke cijfers”, vertelde ze aan NL Times. “Studies naar vierdaagse werkweken laten deze resultaten ook zien, dus het lijkt accuraat.”

Loyals werden geïnspireerd om dit experiment uit te proberen door Perpetual Gardens, een bedrijf uit Nieuw-Zeeland dat in 2016 overging naar 32-urige werkweken met positieve resultaten in 2016. Ze zei dat er in de loop van 2019 veel planning en onderzoek naar verschillende mogelijkheden nodig was voordat haar bedrijf klaar om hetzelfde te doen. “We hebben het rond Kerstmis aan het team aangekondigd en we werken nu aan de testmaand.”

Het marketingbedrijf van de 32-jarige is gespecialiseerd in merkbeheer. Gestart in 2016 na het samengaan van meerdere bedrijven, heeft het inmiddels circa 100 medewerkers in kantoren in Mijdrecht en Zoetermeer, alsmede op Curaçao en in Colombia. Al die werknemers, of ze nu wekelijks 36, 38 of 40 uur moesten werken, werden voor het experiment in februari teruggebracht tot een week van 32 uur.

Het bedrijf heeft de maand gedocumenteerd met een videoblog die kan worden gevolgd op YouTube. “Bedrijven vroegen ons hoe we het deden, dus daarom zijn we begonnen met de vlog: om hen en iedereen de positieve effecten te laten zien,” zei Robles.

Ze zei echter dat Loyals het experiment niet had ondernomen om andere bedrijven te inspireren hetzelfde te doen. Ze stelde dat organisaties dit zelf moeten ontdekken.

Volgens Robles is het slechts een kwestie van tijd voordat de kortere werkweken een sociale norm worden. “De wereld verandert. En daarmee moet ook de manier waarop we ons werk- en privéleven in evenwicht brengen veranderen. Het is geen kwestie van als dit zal gebeuren maar wanneer. ‘

Het bedrijf zei begin maart de resultaten van het experiment bekend te maken. Robles zei dat ze “98 procent zeker” was dat de strategie voor kortere uren zou worden voortgezet.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws