2.1 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

Kosovo Voormalig separatistische commandant voor de rechtbank voor oorlogsmisdaden gebracht

- Advertisement -


PRISTINA, KOSOVO – Een voormalige senior commandant van etnisch Albanese separatistische strijders in de oorlog van 1998-1999 in Kosovo, die ook de voormalige parlementsvoorzitter van het land was, werd woensdag gearresteerd en voor een speciale rechtbank in Nederland gedaagd voor oorlogsmisdaden, zei zijn advocaat.

Jakup Krasniqi, 69, werd gearresteerd door politieagenten van de EU-rechtsstaatmissie (EULEX) in zijn huis in het dorp Negrovc, 34 kilometer (20 mijl) ten westen van de hoofdstad, Pristina, volgens advocaat Valon Hasani. Krasniqi werd naar Den Haag gebracht.

“De aanklacht is bevestigd en er wordt verwacht dat er binnenkort een hoorzitting voor de speciale kamers zal plaatsvinden”, zei Hasani, zonder details over de beschuldigingen te geven.

Krasniqi is de tweede voormalige strijder van het Kosovo Bevrijdingsleger, dat vocht voor de onafhankelijkheid van Kosovo van Servië, dat na Salih Mustafa in september voor de rechtbank van Den Haag Kosovo Specialist Chambers wordt gedaagd.

Een andere ex-UCK-commandant, Rexhep Selimi, 49, zei dat hij was aangeklaagd, zonder details te geven, en donderdag naar Den Haag zal gaan.

“Ik heb geweten hoe ik de vrijheid van de mensen, de staat Kosovo en het glorieuze UCK moet verdedigen, en dat zal ik altijd doen,” zei Selimi, een van de oprichters van UCK.

Selimi is een wetgever bij de belangrijkste oppositiepartij, de Self-Determination Movement Party en was minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de militaire academie.

De rechtbank en een bijbehorend speciaal openbaar ministerie werden vijf jaar geleden opgericht naar aanleiding van een rapport uit 2011 van de Raad van Europa, een mensenrechtenorgaan, dat beschuldigingen bevatte dat UCK-strijders menselijke organen van gevangenen hadden verhandeld en Serviërs en etnische Albanezen hadden gedood. De rechtbank heeft het mandaat om beschuldigingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Kosovo, of die verband houden met het conflict in Kosovo, van 1998-2000 te onderzoeken en te vervolgen.

De regering van Kosovo zei dat ze EULEX-activiteiten met betrekking tot Krasniqi op de voet volgde en voegde eraan toe dat de instellingen en burgers van het land de beslissingen van de missie altijd hebben gerespecteerd.

Aanklagers in Den Haag hebben ook een aanklacht ingediend tegen de Kosovaarse president Hashim Thaci, voormalig parlementsvoorzitter Kadri Veseli en anderen voor misdaden zoals moord, gedwongen verdwijningen, vervolging en marteling. Het is niet duidelijk of een rechter in voorlopige hechtenis deze aanklachten heeft bevestigd, hoewel de periode van zes maanden om dat te doen voorbij is. Beide mannen hebben ontkend oorlogsmisdaden te hebben gepleegd.

Twee leiders van de Kosovaarse vereniging van oorlogsveteranen, Hysni Gucati en Nasim Haradinaj, werden ook gearresteerd in september en overgebracht naar Den Haag, beschuldigd van het in gevaar brengen van mogelijke getuigen in zaken van oorlogsmisdaden die de rechtbank onderzoekt door hun namen openbaar vrij te geven.

Bij de oorlog om de onafhankelijkheid van Kosovo van Servië zijn meer dan 10.000 mensen omgekomen – de meesten van hen etnische Albanezen uit Kosovo. Meer dan 1.600 mensen blijven vermist. De gevechten eindigde na een 78-daagse NAVO-luchtcampagne tegen Servische troepen.

Kosovo, dat wordt gedomineerd door etnische Albanezen, riep in 2008 de onafhankelijkheid uit van Servië, een stap die door veel westerse landen wordt erkend, maar niet door Servië of zijn bondgenoten Rusland en China.

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws