5.7 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Laat honkbal, waterpolo opnieuw beginnen, maar wees voorzichtig: professor

- Advertisement -


Andy Hoepelman, hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten bij UMC Utrecht en voormalig waterpoloat, begrijpt de kabinetsstrategie door voorzichtig te zijn met het herstarten van contactsporten. In deze coronaviruscrisis staat veiligheid voorop, zei hij tegen de NOS. “Voorzichtigheid blijft wenselijk. Naar mijn mening is het een goede strategie, maar honkbal moet weer mogelijk zijn”, aldus Hoepelman.

Nu het aantal coronaviruspatiënten in Nederland in het ziekenhuis daalt, heeft de regering het startsein gegeven voor veel non-contact sporten en zwemmen om weer op te starten. Maar contactsporten zoals judo en boksen en teamsporten zijn tot september nog steeds verboden.

Honkbal wordt beschouwd als een contactsport en is daarom nog steeds verboden, maar Hoepelman vindt dit niet nodig. ‘Het contact bij honkbal is beperkt. Bovendien is het buiten en meestal in de zon. Allemaal factoren die infecties met het coronavirus voorkomen’, zei hij tegen de omroep.

De Nederlandse honkbal- en softbalbond is het daarmee eens, waarbij het Nederlands honkbalteam van de mannen jeukt om zich voor te bereiden op een kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Het honkbal- en softbalseizoen zou normaal gesproken ook al aan de gang zijn.

“We zijn momenteel meer bezorgd over de 5 miljoen atleten in Nederland dan over de Olympische Spelen”, vertelde een woordvoerder van het Nederlands Olympisch Comité NOC * NSF aan NL Times. Ze werken intern aan het ontwikkelen van kleinschalige experimenten in de sportwereld om de impact aan te tonen die Covid-19 zou kunnen hebben als sport eenmaal sportwedstrijden op grotere schaal zou openen.

Zwemmen moet volgens Hoepelman nu worden aangemoedigd. Het is ideaal voor ouderen, het risico op infectie is erg laag en binnenzwembaden zijn meestal goed geventileerd, zodat chloordampen kunnen ontsnappen. “Oefening is belangrijk voor je conditie en hoe fitter je bent, hoe beter je resistent bent tegen een virus”, zei hij.

Hoepelman vindt ook dat het chloor moet worden beschouwd als een reden om ook de waterpolo opnieuw te laten starten, ook al is het een fysieke contactsport. De Nederlandse waterpolobond KNZB vertelde aan NL Times dat de topspelers van het land aan het trainen zijn, maar pas deelnemen aan wedstrijden als het kabinet groen licht geeft.

Hoepelman, zelf een bronzen medaillewinnaar van de Olympische Spelen van 1976 in waterpolo, begrijpt de frustratie van topsporters en hun drang om weer aan het trainen te gaan. “Topsporters zijn meestal gezonde mensen. De drang om opnieuw te beginnen is begrijpelijk”, zei hij tegen de omroep. ‘Maar voor sommige sporten moeten we nog steeds voorzichtig zijn. Er zijn ook risico’s voor sportscholen’, vervolgde hij. “Een goede ventilatie is daar echt nodig om infecties te voorkomen.”

Maar omdat er weinig bekend is over het virus dat betrokken is bij de wereldwijde pandemie, SARS-CoV-2, is er reden voor voorzichtigheid. ‘We mogen niet vergeten dat we nog niet veel weten over het virus. Daarom moeten we goed kijken hoe de versoepeling van de kabinetsmaatregelen op 1 juni en 1 juli verloopt’, zei hij.

Zeker, de elite waterpolospelers van het land zijn niet van plan de kabinetsregels over deze kwestie over te slaan. “Onze Nederlandse selectie is al begonnen met trainen, maar de wedstrijden zijn nog niet toegestaan ​​en daar gaan we mee mee”, vertelde KNZB aan NL Times.

‘Ik ben een optimist. Er komt een tweede golf, maar minder intens. En ik denk dat er begin volgend jaar een vaccin komt. “

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws