8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

Lava op La Palma slokt honderd huizen op en stroomt traag richting oceaan

- Advertisement -


De vulkaanuitbarsting op La Palma is nog altijd in volle gang. Stromen lava zijn onderweg naar de westkust van het Canarische eiland, maar gaan inmiddels langzamer dan eerder werd gemeld.

De lava bewoog eerder vandaag met een snelheid van 300 meter per uur richting de Atlantische Oceaan en werd daar rond 21.00 uur Nederlandse tijd verwacht. Maar halverwege de avond maakten onderzoekers bekend dat de lava zich steeds langzamer voortbeweegt en waarschijnlijk vandaag niet meer in het water aankomt. Autoriteiten vrezen voor explosies en het vrijkomen van giftige gassen als de lavastromen het water bereiken.

Twaalf meter hoog

Meer dan honderd huizen zijn beschadigd of verzwolgen door de lava. “De voorkant van het gesteente is op sommige plekken twaalf meter hoog. Het eet huizen op en stroomt eroverheen”, zegt correspondent Rop Zoutberg. “Als een soort slak kruipt de lava door het landschap naar de oceaan.”

Het kustplaatsje Puerto Naos ligt in de gevarenzone. De inwoners zijn inmiddels geëvacueerd. In de regio hebben 5500 mensen hun huis moeten verlaten, onder wie tientallen Nederlandse toeristen.

Eerder vandaag bereikte de lavastroom de eerste huizen:Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws