1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Leidse farmaceut start volgende maand met humaan testen coronavirusvaccin

- Advertisement -


Het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen Vaccines gaat in juli beginnen met het testen van een vaccin tegen het coronavirus op mensen – veel eerder dan oorspronkelijk gepland, meldde viroloog Hanneke Schuitemaker tijdens een webinar van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson, meldt NU.nl.

Of het vaccin daadwerkelijk bij mensen werkt, is nog niet duidelijk, maar de eerste resultaten van dierproeven zijn veelbelovend, meldde Janssen Vaccines. ‘Uit de testen bleek dat dit vaccin antilichamen aanmaakt die zich kunnen hechten aan en het coronavirus kunnen neutraliseren’, zei Schuitemaker eerder tegen NU.nl.

Het vaccin wordt getest op 1.045 gezonde mensen in België en de Verenigde Staten, waarbij onderzoekers kijken naar veiligheid, de immuunrespons en hoe het lichaam reageert op het vaccin. Als deze test goed gaat, hoopt het bedrijf eerder dan gepland te starten met testen bij een grotere groep mensen.

Ter voorbereiding op de werking van het vaccin breidt Janssen Vaccines zijn productiecapaciteit uit, met als doel in 2021 een miljard doses van het coronavirusvaccin beschikbaar te hebben. Als dit vaccin blijkt te werken, moet het eerlijk worden verdeeld tussen landen, zei Janssen Vaccines.

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft Johnson & Johnson meer dan 500 miljoen dollar geschonken voor de ontwikkeling van dit vaccin. De moedermaatschappij financiert de rest uit eigen middelen. De Nederlandse regering heeft geen geld in het vaccin gestoken, maar wil de ontwikkeling ervan faciliteren, aldus de krant.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws