6.5 C
Utrecht
zondag, oktober 24, 2021

Liefdadigheidsinstellingen vinden steeds vaker afval in kledingverzamelbakken: rapport

- Advertisement -


Nederlandse liefdadigheidsorganisaties die textiel inzamelen voor hergebruik of tweedehandsverkoop krijgen steeds meer te maken met mensen die hun chemisch- en ander huishoudelijk afval in de kledingbakken gooien. De kleding die ze uit de openbare containers halen, is zo vervuild dat ze vaak niet meer te gebruiken zijn. De koepelorganisatie voor textielrecycling VHT roept daarom de overheid en gemeenten op om in te grijpen, meldt Trouw.

Burgers zouden volgens VHT beter geïnformeerd moeten worden over wat ze wel en niet in de kledingverzamelbakken mogen gooien. De kledingverzamelaars, waaronder het Leger des Heils en stichting Sympany, geven dit probleem grotendeels de schuld van het gemeentelijk afvalbeleid. Gemeenten maken het voor burgers moeilijker om hun afval kwijt te raken, bijvoorbeeld door toegangspassen voor buurtbakken af ​​te geven of burgers te laten betalen voor hun afval. En hoewel dit leidt tot meer recycling en minder restafval, zorgt het er ook voor dat steeds meer afval in de kledingbakken van goede doelen terechtkomt, aldus de organisaties tegen Trouw.

Door besmetting, gecombineerd met de slechtere kwaliteit van de kleding van vandaag, halen de goede doelen steeds minder geld op via textielinzameling. Als er niets verandert, is de kledingcollectie binnen enkele jaren verleden tijd, zei een woordvoerder van Sympany tegen de krant.

De organisaties willen daarom ook ontslagen worden uit met gemeenten afgesloten contracten. Momenteel moeten goede doelen vaak een vast bedrag betalen per kilo kleding die via openbare kledingbakken wordt ingezameld. Maar door de tegenvallende opbrengsten uit de doorverkoop is het systeem niet meer rendabel. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat liefdadigheidsinstellingen verliezen in plaats van geld in te zamelen.

Jaarlijks verzamelen goede doelenorganisaties in Nederland zo’n 80 miljoen kilo textiel.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws